Liten ost- och paprikapaj

Hello again!

Det har varit lite tyst här på bloggen. Har befunnit mig i Spanien i några dagar, (solat och slappat). Hittade förresten cronut på flera ställen i Alicante. En blanding mellan crossiant och donught. Cronut är nya ”flugan” och kommer från New York, (de gånger jag varit i NY skulle man sukta efter cupcakes på Magnolia bakery). Nu sprider cronut sig, på caféer, världen över.

matochbakverkstan på Instagram Har lagt ut ett fåtal bilder från Spanien, (ville inte trötta ut med beachbilder hela tiden) på min Instagram, (se kameraknapp i högermarginalen). Eftersom bloggen inte är någon ”livsstilsblogg” är Instagram ett komplement där jag publicerar lite blandat. Vill ni hänga med mig och kompisen till bl a Los Angeles och Las Vegas om mindre än en månad är det där ni ska kolla, (då kan jag lova att det blir massvis med resebilder). Vi ska bl a besöka en annan vän over there, samt S H O P P A.

Lördagskvällen, efter hemkomst fr Spanien, blev lugn. Serverade en ost- och paprikapaj för 2-3 personer, (inte alltid man vill ha rester över och då brukar jag halvera recept), d v s använd en mindre pajform än vanligt, (cirka 20 cm i diameter). Servera pajen med valfria tillbehör.

Pajen på bilden saknar paprika då den glömdes bort i affären. Tycker det är fint att pynta matpaj med fint skuren paprika, men det går ju förstås lika bra utan. Glöm nu inte paprikapulvret, för den fina färgens skull, när det gäller fyllningen!

image

Portioner: 2-4

Pajdeg

knappt 75 g kallt smör

1,5 dl vetemjöl

1-1,5 msk kallt vatten

en nypa salt

Fyllning

gorgonzolaost, att täcka pajbotten med i stora bitar

1,5 dl riven smakrik lagrad Allerum prästost

1 liten röd paprika

2 hela ägg

1,5-2 dl vispgrädde

1kryddmått paprikapulver

salt

nymalen svartpeppar

Gör så här

Pajdeg: Nyp ihop smör, mjöl och salt tills inga klumpar finns kvar. Tillsätt vattnet och arbeta ihop till en deg. Tryck ut degen i En pajform som mäter cirka 20 cm i diameter, (2-4 personer). Förgrädda skalet i 10 min på 200 grader.

Fyllning: Skär gorgonzolan i stora bitar och fördela ut bitarna i pajskalet. Toppa med den rivna prästosten. Vispa samman grädde, ägg, paprikapulver,  salt och peppar och häll detta över. Skiva paprikan i tunna skivor och garnera ovanpå. Grädda pajen i mitten av ugnen i cirka 20-25 min, (den ska ha fått fin färg samt ”satt sig”). Min paj saknar paprika då den glömdes i affären.

image

Satte tänderna i en cronut under Spanienresan. Mmmmm...

Satte tänderna i en cronut under Spanienresan. Mmmmm…

Print Friendly, PDF & Email

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *