Vaniljrutor i långpanna

Tycker du om vaniljhjärtan? Då är detta ett recept för DIG! 🙂

Här kommer nämligen ett recept på vaniljrutor. Ett recept som jag fått från min arbetskamrat Monica. Ursprungsreceptet kommer från Hemmets Veckotidning.

En långpannekaka, (30 x 40 cm) som räcker till många. Smuldegen nedan görs med fördel i två omgångar i en matberedare, om du inte har en matberedare som kan ta alla ingredienser på en gång förstås! Jag gjorde först botten och därefter ”toppen”. Botten ska tryckas ut i ugnsformen och toppen ska smulas över.

3

Jag bakade kakan i långpanna (modell större), men rekommenderar en form med måttet 30 x 40 cm, allt enligt ursprungsreceptet.

Kakan blir nästan lite ”knäckig” när den fått svalna. Mycket god!

Antal kakor: cirka 40-talet

Ugn: 200 grader i cirka 25-30  minuter

Smuldeg (mät eventuellt upp halva mängden av ingredienserna och arbeta ihop)

500 g smör

10 dl vetemjöl

4 dl strösocker

4 msk vaniljsocker

1 msk bakpulver

Fyllning

4 ägg

2 dl kesella

5 dl creme fraiche, (den feta)

3 dl strösocker

1 msk vaniljsocker

Garnering

Florsocker

Gör så här

Smuldeg: Arbeta snabbt ihop smör, mjöl, socker, vaniljsocker och bakpulver till en smuldeg i en matberedare. Tryck ut hälften av smuldegen i en bakplåtspappersklädd ungsform som mäter 30 x 40 cm.

Fyllning: Blanda ägg, kesella, creme fraiche, socker och vaniljsocker. Häll fyllningen över degbotten i långpannan.

Smula/toppa resten av degen ovanpå fyllningen. Grädda kakan i mitten av ugnen i cirka 25-30 minuter. Tag ut den mjuka varma kakan och låt den svalna/stelna lite. Pudra florsocker över precis före servering.

6666

2

Toppa med hälften av smuldegen.

4

Skär upp i lagom stora bitar.

Print Friendly, PDF & Email

3 tankar kring ”Vaniljrutor i långpanna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *