Chokladkaka, eller är det en kladdkaka?

Ibland brukar jag bry min hjärna med lite onödigt vetande, t e x när övergår en kladdkaka till att bli en chokladkaka? Eller tvärtom..?! Vad är regeln för vad som är vad? En del menar att, ”bara kakan är kladdig” så är det en kladdkaka och det kanske stannar vid det? Ska en chokladkaka inte vara kladdig då?

Men, jag har fått för mig följande:

En kladdkaka, (enkel sats) ska vara tunnare än en chokladkaka, genom att man ”rör ihop” socker och ägg istället för att vispa fluffigt som vid en chokladkaka?

En kladdkaka innehåller inte bakpulver till skillnad mot en chokladkaka?

En kladdkaka bakas med kakao till skillnad från en chokladkaka som innehåller smält choklad? I min värld tillsätts smält choklad i en kladdkaka endast som en smakförhöjare, (bredvid kakao) ex-vis om man vill ha mint-, polly eller någon annan chokladsmak och då vill jag kalla kladdkakan för ”godiskladdkaka”.

Om någon annan har något att tillägga i denna otroligt ”viktiga” fråga får ni gärna rycka in med en kommentar 🙂

222

Receptet på ”kakan” nedan har jag hittat på en annan bloggsida och där heter den kladdkaka. Jag har ”döpt om” den till chokladkaka då den innehåller både smält choklad, (istället för kakao) plus bakpulver och att man vispat ägg och socker fluffigt med resultatet att kakan fått höjd.

Jag hade med mig kakan till arbetet och bjöd på. Alla där, utom jag, tyckte det var en kladdkaka men en ”lyxigare” sådan. De tyckte att bara för att den var kladdig, så var det en kladdkaka och att en chokladkaka är mera ”luftig” i konsistensen, som en sockerkaka. Vad alla tyckte gemensamt, även jag, var att ”skit samma vad det är för kaka, god var den i alla fall”, ha, ha!

Ugn: 225 grader i 10 minuter, (endast)

Chokladkaka, (en ”skitgod” sådan)!

200 g mörk choklad, ex-vis Odensé (finns vid bakgrejorna i affären)

200 g smör

4 st ägg

2,5 dl vetemjöl

2 dl strösocker

1 tsk bakpulver

1-2 tsk vaniljsocker, (kan uteslutas)

Gör så här

Smörj en form med avtagbar kant, (springform). Bröa eventuellt formen med kakao eller kokosflingor. Hacka chokladen och smält den i en kastrull tillsammans med smöret på svag värme. Vispa ägg och socker poröst. Blanda vetemjöl och bakpulver i en skål. Blanda försiktigt ner den något avsvalnade chokladsmeten i ägg och sockerblandningen. Vänd försiktigt ner mjölblandningen så att smeten blir slät. Häll smeten i formen och grädda i ugnen i 10 minuter, (i mitten av ugnen). Tag ut kakan och låt den svalna helt, ex-vis i kylskåpet.

Bloggkommentar: En kaka med mycket chokladsmak. Kladdig eller seg, beroende på ”när” man serverar den. Serverar man den strax efter gräddning är den förstås rinnig med tanke på den korta tiden i ugnen, men väntar man tills den är kyld blir den seg och mousseliknande.

Serveras med lättvispad grädde!

Länkkärlek: Ljuvlig mat

3

22

6

Bjöd mina arbetskamrater på kakan.

1

Print Friendly, PDF & Email

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *