Oxfilé med bearnaisemos och friterad lök

Ett bearnaisekryddat mos!  Man liksom hör hur gott det låter. Om man inte hittar vinägerinlagd dragon i butiken, kan man lägga några färska blad i vitvinsvinäger och låta dra i någon timma.

Jag började med att förbereda sparrissalladen, (serverade den kall). Därefter förberedde jag portvisreduktionen, (bara att värma upp innan servering). Medan köttet var i ugnen och potatisen kokade så friterades löken.

IMG_0013

Antal portioner: 6 st

Ingredienser

1 kg oxfilé, putsad
1 tsk salt
1 krm peppar
1 msk timjan

Bearnaisemos

1 kg potatis av mjölig sort
5 vitlöksklyftor, skalade
2 dl vispgrädde
200 g smör
1-2 msk repad och hackad färsk dragon
några blad hackad vinägerinlagd dragon
1 msk strimlad bladpersilja
rivet skal och saft av 1 citron
0.5-1 tsk salt
1 krm nymalen peppar

Friterad lök

4 schalottenlökar
neutral frityrolja
salt

Sparrissallad

4-5 stjälkar av vardera grön och vit sparris
eventuellt vitlöksskott eller hackad gräslök
1 msk olivolja
en nypa salt, vitpeppar ur kvarn

Portvinsreduktion

1 dl portvin
0.5 dl balsamvinäger

Gör så här

Köttet Gnid in köttet med kryddorna. Grilla eller stek oxfilén till 55 grader innertemperatur, (jag lät min gå till 58-59 grader) i 125 grader i ugn, det tar ca 30 minuter. Låt vila minst 10 minuter. Skär upp i lagom tjocka bitar.

Bearnaisemos Koka potatis och vitlök mjukt. Värm upp grädde och smör. Mosa och vispa potatis och vitlök till en slät puré med den varma grädd- och smörblandningen, gärna med elvisp. Smaka av med färsk och inlagd dragon, persilja, citronskal och citronsaft, salt och nymalen peppar.

Friterad lök Skala och skiva schalolttenlöken tunt. Fritera den långsamt i låg temperatur, ca 130 grader. Ta upp och låt rinna av på hushållspapper. Salta.

Sparrissallad Koka grön och vit sparris var för sig al dente i saltat vatten. Ta upp och skölj i kallt vatten, låt rinna av. Blanda sparrisen med olivolja, eventuellt vitlöksskott, salt och nymalen peppar.

Portvinsreduktion Koka ihop portvin och balsamvinäger till simmig konsistens.

IMG_0011

Print Friendly, PDF & Email

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *