Friterad sötpotatis, biff och ett gott vin, (Ricossa Barbaresco)

Ett gott rödvin kräver en god middag 🙂 Ricossa Barbaresco passar utmärkt både till lamm-, ox- och fläskkött och lite fetare såser. Ett prisvärt vin som kostar 99 kr.

IMG_2687

Friterad sötpotatis

Portioner: 4 st

700 g sötpotatis, (skalad och skuren i stavar)

matolja, (till fritering)

rökt paprikapulver

flingsalt

Gör så här

Lägg sötpotatisen i iskallt vatten i cirka 15 minuter, så de hårdnar lite. Klappa sedan av dem med en torr kökshandduk. Hetta upp oljan till 170 grader eller tills en bit bröd blir gyllene på 1 minut. (Jag använde en fritös). Fritera dem gyllene och låt dem rinna av på hushållspapper. Strö över flingsalt och paprikapulver efter smak och tycke.

Alternativ: Det går också att tillaga pommesen i ugn på 180 grader. Blanda stavarna i 3 msk matolja och lägg dem på en ugnsplåt, (bakplåtspappersklädd). Ta ut när de blivit krispiga och gyllene och strö över paprikapulvret.

Servera med ex-vis en bit kött och grönpepparsås, (såsreceptet kommer i ett separat inlägg)!

Jag valde att köpa ryggbiff i bit. Delade den på fyra rejäla skivor som jag förstekte i smör i panna, (kryddade med salt o peppar) och sedan lät gå färdiga i ugn på 225 grader tills innertemp cirka 58 grader, (medium/WD), detta tar endast några minuter. Låt vila i folie nån minut.

Ricossa Barbaresco: Doften är fruktig, aromatisk med inslag av röda bär i kombination med läder, vanilj, kryddnejlika och choklad. Smaken är fruktig och balanserad. Medelfyllig med inslag av körsbär, hallon, kryddor, läder och choklad.

En tanke kring ”Friterad sötpotatis, biff och ett gott vin, (Ricossa Barbaresco)

  1. Pingback: Grönpepparsås | Matochbakverkstan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *