Friterad sötpotatis, biff och ett gott vin, (Ricossa Barbaresco)

Ett gott rödvin kräver en god middag 🙂 Ricossa Barbaresco passar utmärkt både till lamm-, ox- och fläskkött och lite fetare såser. Ett prisvärt vin som kostar 99 kr.

IMG_2687

Friterad sötpotatis

Portioner: 4 st

700 g sötpotatis, (skalad och skuren i stavar)

matolja, (till fritering)

rökt paprikapulver

flingsalt

Gör så här

Lägg sötpotatisen i iskallt vatten i cirka 15 minuter, så de hårdnar lite. Klappa sedan av dem med en torr kökshandduk. Hetta upp oljan till 170 grader eller tills en bit bröd blir gyllene på 1 minut. (Jag använde en fritös). Fritera dem gyllene och låt dem rinna av på hushållspapper. Strö över flingsalt och paprikapulver efter smak och tycke.

Alternativ: Det går också att tillaga pommesen i ugn på 180 grader. Blanda stavarna i 3 msk matolja och lägg dem på en ugnsplåt, (bakplåtspappersklädd). Ta ut när de blivit krispiga och gyllene och strö över paprikapulvret.

Servera med ex-vis en bit kött och grönpepparsås, (såsreceptet kommer i ett separat inlägg)!

Jag valde att köpa ryggbiff i bit. Delade den på fyra rejäla skivor som jag förstekte i smör i panna, (kryddade med salt o peppar) och sedan lät gå färdiga i ugn på 225 grader tills innertemp cirka 58 grader, (medium/WD), detta tar endast några minuter. Låt vila i folie nån minut.

Ricossa Barbaresco: Doften är fruktig, aromatisk med inslag av röda bär i kombination med läder, vanilj, kryddnejlika och choklad. Smaken är fruktig och balanserad. Medelfyllig med inslag av körsbär, hallon, kryddor, läder och choklad.

Print Friendly, PDF & Email

En tanke kring ”Friterad sötpotatis, biff och ett gott vin, (Ricossa Barbaresco)

  1. Pingback: Grönpepparsås | Matochbakverkstan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *