Gratinerad hummer med chiliaioli

Gjorde gratinerad hummer till förrätt i helgen. Räkna med en halv hummer/person till en förrätt. Som huvudrätt skulle jag beräkna 1 st hummer per person. Val på hummerfyllning blev italienskinspirerad, (läs gärna på hummerförpackningen för förslag). Serveras tillsammans med ett gott bröd och någon god sås, t e x aioli. Jag valde att servera en chiliaioli till hummern.

Jag köpte fryst hummer. Tycker det är onödigt att köpa färsk hummer, om man väljer att ugnsgratinera den, då duger den frysta gott och väl. Tänk på att hummern ska tinas innan och det gör man bäst i kylskåp i cirka 8 timmar, eller över natten.

IMG_2681

Hummer

Antal: förrätt till 2 personer

ugn: 250 grader i några minuter

Det är behöver du

1 hummer

40 g mjukt smör

40 g parmesan

1 vitlök solo, 3-4 vitlöksklyftor

färsk persilja

0,5 citron (saften och skalet)

salt och peppar

Chiliaioli

2 dl rapsolja

1 ägg

2 vitlöksklyftor, pressade

1 lime, (saften)

1 krm chilipulver

salt

Gör så här

Hummer: Tina hummern enl anvisning på förpackningen. Dela hummern på mitten, längs med, FILM. Tag bort mage och eventuellt synlig svart sträng. Rör ihop smör, parmesanost, vitlök, finklippt persilja och citron till ett italienskt smör. Tryck pressa ut blandningen över de båda hummerhalvorna. Placera dem i en ugnsform och gratinera i mitten av ugnen på 250 grader tills smöret fått fin färg, i några minuter. Klart!

Att äta en hummer: Har man tagit bort mage (och ev svart sträng) kan man äta ALLT som är mjukt, d v s man behöver inte pilla bort något när man äter. Så länge allt är mjukt och inte smakar illa så är allt ätbart, så hugg in!

Chiliaioli: Blanda ihop alla ingredienser, förutom salt, med hjälp av en stavmixer precis tills den fått konstistens av en majonnäs. Smaka av med salt och eventuellt lite vitpeppar.

IMG_2663

Print Friendly, PDF & Email

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *