Tartiflette

Tartiflette är en fransk variant av potatisgratäng med fläsk, smakrik ost Reblochon och vitlök. Fläsket går att ersätta med tärnad bacon. Gratängen serveras som ensamrätt men gärna med en krispig sallad och ett gott bröd till. Tartiflette är vanlig i franska alperna. Vitmögelosten Reblochon kan bytas ut mot likande ost, ex-vis Morbier.

”Vintips till Tartiflette är ett franskt vitt vin ex. från Savoie eller Riesling, Gewurtztraminer eller Muscat från Alsace.” /Receptfavoriter.se

IMG_2600

Ugn: 200 grader i cirka 60 minuter (plus/minus 10 min)

Det här behöver du

300 g rökt eller rimmat fläsk

1,5 kg potatis, fast sort

2 gula lökar

2 klyftor vitlök

salt och vitpeppar och ev lite muskot

1-2 krm muskotnöt

4 msk creme fraiche eller grädde

1 dl vitt vin

500 g Reblochonost

Gör så här

Sätt ugnen på 200 grader. Skär bort ev. fläsksvål. Skär fläsket i tärningar eller strimlor. Skala och skiva potatisen i ca 0,5 cm tjocka skivor. Skala lök och vitlök. Skiva tunt. Stek fläsket några minuter i en panna. Lägg över hälften av fläsket i en ugnsform, (i storlek som en halv ugnsplåt). Sprid sedan ut hälften av den skivade potatisen samt hälften av lök och vitlök i ett lager över fläsket. Salta lite, (fläsket är salt) och vitpeppra något. Fortsätt sedan med resten av fläsket, sedan potatis, lök och vitlök. Salta och peppra samt muskot. Klicka över creme fraiche eller grädde samt vitt vin. Skär Reblochon osten i skivor och sprid ut den över potatisen. Gratinera Tartifletten i nedre delen av ugnen. Täck ev. över med lite folie mot slutet om osten börjar brännas. Känn om potatisen är klar genom att sticka i den. Ta ut Tartifletten och låt den svalna något/stabiliseras, innan servering. Servera gärna Tartiflette med grönsallad, tomatsallad och gott bröd.

IMG_2579

IMG_2581

IMG_2588

Print Friendly, PDF & Email

En tanke kring ”Tartiflette

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *