Seg kolakaka med choklad och flingsalt

Sega – Goda – Och alldeles underbara småkakor. Något som jag bakar alldeles för sällan, det märker man ju! Fast tur är väl det… Försvinnande goda! Finns nästan inga spår av dem kvar i köket, mer än några foton förstås 🙂

När jag var liten och det bakades kakor hemma så fick man smaka och sedan skulle kakorna frysas in och tas fram när det kom fikagäster. GAH! Man ville ju liksom anfalla kakorna och moffla i sig allihop, ju?! Istället så smög, alla i familjen utom mor och stal kakor ur kakburkarna som låg i frysboxen. Pappa också -inte låg i frysboxen, utan han stal också kakor.  Tänk om mamma också gjorde det?!?!?! När gästerna sedan kom så fanns där ju inga kakor. Okey någon låg väl där på botten och såg ensam ut, för ingen ville ju ta den sista. Mamma blev arg men det var det värt. DÄRFÖR säger jag till familjen, när jag har bakat, ”Ät så mycket ni orkar, så bakar vi nåt annat nån annan dag”. Ibland har det hänt att nån av de yngre i familjen har kommit hem och stirrat med stora ögon på något som jag gjort och sedan börjat GRÅTA! Amen vafan?!? ”Varför gråter du?”, frågar jag. ”Jag kommer bli tjock”, säger den smalaste ungen. Åhhh… fan. Bäst och ge kakorna till grannen då, men då kallar han mig för feeder 🙂

Nåväl, feeder or not. Här kommer receptet!

IMG_2407

Antal: cirka 20 st

Ugn: 175 grader i 13-15 minuter

Det här behöver du

100 g rumstempererat smör

0,5 dl strösocker

0,5 dl ljust muscovadosocker

2,5 dl vetemjöl

1 tsk vaniljsocker

0,5 tsk bikarbonat

0,5 tsk malen ingefära

1 msk ljus sirap

Topping

50 g smält mörk choklad av god kvalité

flingsalt

Gör så här

Vispa samman rumstempererat smör, muscovadosocker och strösocker med en elvisp. Tillsätt övriga ingredienser och vispa ihop en aning. Ta fram ett bakplåtspapper och kavla ut degen på pappret, färdigkavlad degtjocklek cirka 0,5-1 cm. Lägg över pappret/kakan på en ugnsplåt och grädda i mitten av ugnen i cirka 13-15 minuter. Tag ut kakan, vänta några minuter och skär i önskade bitar, (vänta inte tills kakan har svalnat/stelnat innan du skär bitar). Låt kakorna kallna. Under tiden: Smält chokladen i ex-vis ett vattenbad och ringla chokladen över kakorna. Strö flingsalt över den nyringlade chokladen. Ställ svalt att stelna.

Länkkärlek: SweetandSimple

IMG_2416

IMG_2419

Print Friendly, PDF & Email

2 tankar kring ”Seg kolakaka med choklad och flingsalt

  1. Erika

    Muscovadosocker gör att det blir en härlig smak!

    Det där med att äta upp alla kakor känner jag igen. Min pappa åt alltid upp precis allt medan vi sov. Och då menar jag allt. Min kompis pappa åt alltid upp deras pepparkaksdeg, så mamman fick ta med sig degen till jobbet när hon jobbade natt, haha!

    Kram!

    Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *