En vän till familjen, (Ägget) är en snäll prick. Han brukar förse oss med honung, kryddor, kött mm.
Rådjuret förstektes och fick gå färdigt i ugn. Efter att ha vilat några minuter i folie följde ett otroligt mört kött. Tillbehör: Smörstekt hackad gul lök och bacon, potatisgratäng, sallad och så gelé förstås. På toppen: frysta lingon.
Sista tuggan bjöd på ett blyhagel! Det kallar jag ÄKTA vara. Tänderna höll och middagen fick *tummen upp*, både med och utan hagel 🙂
Rådjurssadel
500-1000 g rådjurssadel, rumstempererad
salt och peppar
smör att steka i
Gör så här
Förstek filéerna i stekpanna, krydda. Lägg över i en ugnsform och stick in en stektermometer. Tillaga i mitten av ugnen på 125-150° grader tills köttets innertemperatur når 60-65°, (jag tog ut köttet vid 63°, medium/welldone), tar cirka 10-15 min. Slå in köttet i aluminiumfolié i några minuter. Skiva upp köttet i cm-stora bitar.
*
Fransk potatisgratäng
Klicka HÄR
Jag har TVÅ ugnar på min spis, (125-150 grader till rådjuret och 175 grader till potatisgratängen). Om jag hade haft EN ugn hade jag satt graden till 150° och börjat med att ställa in potatisgratängen, (total tid 35-40 min) för att senare låta den förstekta rådjursfilén gå färdig bredvid gratängen, tills innertemp mellan 60-65 grader, ungefär 10-15 minuter.
*
Enkel viltsås
(4 portioner, (receptet går bra att dubbla/öka på))
0,5 dl viltfond
2,5 dl grädde, 40 %-ig
2 msk messmör
0,5 msk japansk soja
1 msk svartvinbärsgelé
Gör så här
Koka ihop alla ingredienser och låt puttra en liten stund. Tillsätt eventuellt krossade enbär för ännu mera viltsmak.