Äppelpaj med cashew och kola

När det numera finns karamelliserad mjölk i butikerna, (=färdigkokt kondenserad mjölk) så gör man den här pajen i ett nafs. Variera fyllningen med ex-vis blåbär, hallon, äpplen/lingon, o s v.

Äppelpajen fick utgöra kvällens dessert, som föregicks av tortellinigratäng. Så nu står magen i fyra hörn, (själv göra-själv ha)! Då kan jag ”springa av mig” på stan i helgen istället 🙂

IMG_1709

UPPDATERING (2013-10-20): Nästa gång kommer jag att använda osaltade cashewnötter. Jag kommer att tillsätta en nypa salt i pajdegen istället. Anledningen till det beror på att jag misstänker att saltet ”tar bort lite” av den goda kolasmaken om saltet blandas med kolan.

Ugn: 200 grader i cirka 20-25 minuter

Portioner: 6 st

Det här behöver du

2,5 dl vetemjöl

125 g kylskåpskallt smör

0,75 dl råsocker       (+ en nypa salt)

4-5 st röda äpplen

2 msk smält smör

100 g salta cashewnötter       (OBS: jag väljer osaltade nästa gång)

1 burk karamelliserad mjölk á cirka 400 g

Till servering: Vispgrädde!

Gör så här

Nyp ihop mjöl, smör, råsocker och till en smulig massa. Dela, kärna ur och tärna äpplena i bitar. Blanda äppelbitar med smält smör, nötter och kolasås. Täck botten av en normalstor pajform med äppelfyllningen. Toppa med degen. Grädda i mitten av ugnen i cirka 20-25 minuter.

Servera med vispad grädde. (Vaniljsås tar över smakerna…)

IMG_1688

IMG_1690

IMG_1691

IMG_1699

IMG_1718

Print Friendly, PDF & Email

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *