Milanostänger

Veckans ’Hela Sverige Bakar’ fick mig att anta ”den tekniska utmaningen” i att baka Milanostänger. Om jag förstått programmet rätt så gick utmaningen ut på svårigheten med att kavla ut kakdegen, då den innehåller mycket smör. Några av deltagarna tillsatte mera mjöl än vad receptet, de hade framför sig, angav vilket förstås gjorde att deras stänger blev torra och smuliga. Så där hade jag blivit varnad i förväg 🙂

Jag har ”gjort” mina stänger efter samma recept som i programmet, (deltagarna hade ingen arbetsbeskrivning (tror jag)). Receptet kommer från boken ’Sju sorters kakor’. I receptet står det att man ska kavla ut degen och sporra/skära ut rektanglar, (30 st) och lägga mandelsmet på varje bit. Jag valde istället att dela degen i två bitar, kavla ut en enda lång bit av varje, cirka 8 cm bred. Längden får inte vara för tunn, (man kan se på mina bilder nedan hur tjock den kavlade degen blev). Sedan spritsade jag ut en lång sträng med mandelmassasmet och sedan vek jag in de båda sidorna mot mitten så de låg lite omlott. Därefter skar jag längden i lagom långa stänger. Skarven nedåt på plåten.

Nåväl, inget sätt är rätt eller fel. Därför väljer jag att publicera receptet i dess ursprungliga form, som det står beskrivet i boken ’Sju sorters kakor’, med mitt tillvägagångssätt skrivet bakom, (inom parentes) med kursiv stil. Ursprungsreceptet avser 30 st kakor. Jag lyckades få ihop 25 st, så mina blev aningens bigga =dubbelt så gott!

IMG_1422

Ugn: 200 grader i 10 minuter

Deg

4,5 dl vetemjöl

200 g kylskåpskallt smör

¾ dl strösocker

1 äggula

Fyllning

200 g riven mandelmassa

3 äggvitor, (jag hade 2 st vitor då mina ägg var väldigt stora)

Pensling och garnering

Äggvita, (jag tillsatte några stänk salt för att göra den mera rinnig)

Strösocker

Mandelspån

Gör så här

Arbeta snabbt samman mjöl, matfett, socker och äggula till en deg. Låt den stå kallt i några timmar, (jag lät den vara i kylskåpet i en halvtimma).

Riv mandelmassan. Blanda den med äggvitan till en smidig massa, (jag körde runt några varv med elvispen).

Kavla ut degen på mjölat bakbord. Sporra eller skär ut rektanglar, 8 x 6 cm, (jag delade degen i två bitar och kavlade ut varje bit till en enda längd, cirka 8 cm bred).

Lägg lite mandelsmet längs ena långsidan, (jag spritsade en lång sprits längs med varje utkavlad längd). Rulla ihop till 2-3 cm tjocka stänger, (jag vek in sidorna mot mitten, omlott och skar sedan ut lagom långa pinnar =fina skarpa kanter på kakorna).

Lägg dem på smorda plåtar eller bakplåtspapper. Pensla med äggvita. Strö på en aning socker och sist mandelspånen.

Grädda kakorna mitt i ugnen c:a 10 minuter eller tills de fått fin färg.

Låt svalna på galler.

IMG_1390

IMG_1391

IMG_1392

IMG_1393

IMG_1396

IMG_1400

IMG_1409

Print Friendly, PDF & Email

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *