Matcha, te i pulverform

Matcha används i den traditionella japanska tecermonin ”Cha No Yu” och är ett mycket exklusivt och elegant te i pulverform. Te i pulverform utgör det ursprungliga sättet att dricka te, både i Kina och Japan. Mighty Leaf Matcha kommer från regionen Aichi. Riktigt matcha får endast tillverkas av ett te som kallas Tencha, vilket om det förblir teblad är Japans mest exklusiva te; Gyokuro. Tencha och Gyokuro odlas i skugga de sista veckorna innan skörden för att smakerna skall koncentreras och för att plocka fram den eftertraktande sötman i teet.

Olika sorters te från en växt Alla tesorter framställs av samma planta, Camellia Sinensis och dess underarter. Men slutprodukten skiljer sig mycket åt beträffande utseende, smak och koffeinnivå. Detta beror bland annat på hur tebladen behandlas efter skörden och graden av oxidering som tebladen utsätts för. Grönt te oxideras inte utan ångas eller rostas för att förhindra att oxidationen startar. Matcha ångas efter skörden och torkas utan att rullas. Under torkningen tas stjälkar och större fibrer bort för att pulvret skall bli så fint som möjligt. Därefter mals tebladen i en stenkvarn.

Bryggning av Matcha Värm vattnet till ca 70 grader. Matcha tillreds traditionellt i en flatbottnad skål och rörs med en visp. Sikta gärna ner teet i vattnet för att undvika att klumpar bildas. Vispa sedan genast så att ett fint skum bildas.

Användning Förutom att dricka matcha som traditionellt te går det även att använda matcha till olika typer av recept, både maträtter, desserter och drycker, såser, glass, smoothies och lattes. Viktigt är dock att temperaturen på vattnet inte överstiger 70 grader.

Grön latte (varm) 1/2 – 1 tsk Mighty Leaf Matcha 3 dl Mjölk (grön) 1 tsk socker eller motsvarande mängd stevia   Värm och skumma mjölken till max 70 grader Blanda matcha och socker (eller stevia) Rör ut matchablandningen med lite mjölk till en ”pasta” Häll på resten av mjölken och vispa så matchan löser sig Toppa med mjölkskum och pudra över lite matcha

Matcha lemonad (kall) 1 msk. Mighty Leaf Matcha 2 dl kallt välsmakande vatten 0.3 dl citronsaft 0.3 dl eller efter egen smak 1 kvist färsk pepparmynta Is
Vispa matcha och lite kallt vatten med en ballongvisp tills matchan har lösts upp Häll sedan på mer vatten under omrörning Häll matcha och citronsaft med is i en shaker och skaka kraftigt Tillsätt agavenektar och skaka Servera i ett högt glas med ett sugrör och garnera med pepparmynta

Matcha Glass 1/2 liter av din favoritvaniljglass 1 tsk Mighty Leaf Matcha te
Tag en halv liter av din favoritvaniljglass av det finare slaget. Låt glassen bli mjuk i rumstemperatur. Blanda i 1 msk av Mighty Leaf Matcha te pulver i glassen och rör noggrant. Sätt tillbaka glassen i frysen och låt den bli lite hårdare. Lägg upp i serveringsskålar och garnera utifrån din individuella smak.

*

 Ovan tedrickare, som jag är, ljuger jag om jag säger att teet är gott. Men jag ska ge det en chans p g a dess goda egenskaper!

Print Friendly, PDF & Email

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *