Lasagne

En vanlig tisdag. En regnig dag som lämpar sig med en finfin lasagne bolognese. Den äter man med ett leende på läpparna, yes! Ingen snabbmat precis, den behöver lite omsorg innan den är klar. Men vad gör det? Det regnar ju ändå ute!

Börja med köttfärssåsen och medan den står och puttrar och gottar till sig (ju längre desto bättre), så fortsätter man med bechamelsåsen.

Ugn: 200 grader i cirka 20-30 minuter

Köttfärssås

500 g köttfärs

4-5 st stora färska champinjoner

1 förpackn färdigtärnad bacon (=smidigt)

en salladslök

1 förpackn passerade tomater (400-500 g)

1 dl tomatpuré

4 st vitlöksklyftor

olivolja

salt/peppar

150-200 g riven prästost

färska lasagneplattor (1-1,5 pkt)

Bechamelsås

7 dl röd mjölk

2 dl grädde

100 g smör

1 dl vetemjöl

salt/peppar

muskotnöt, malen

Gör så här

Köttfärssås: Skiva/tärna champinjonerna fint. Platta till och finhacka vitlöken. Fräs champinjoner, vitlök, salladslök och bacon i olivolja i en stekpanna tills blandningen fått fin färg. Lägg åt sidan. Bryn färsen och blanda ihop med svampfräset. Blanda i tomatpurén och passerad tomat, salta och peppra. Blanda ihop och låt stå och puttra på svag värme, (reducera vätska) i cirka 20 minuter.

Bechamelsås: Värm upp grädde och mjölk. Smält smöret i en annan kastrull och vispa i mjölet. Rör om ordentligt. Vispa smör/mjölblandningen med hälften av gräddmjölken, slå i resten av gräddmjölken. Låt stå och sjuda på svag värme i 5-10 minuter. Smaka av såsen med salt, peppar och en nypa muskot.

Montering: Använd en djup ugnsform. Lägg ett lager plattor i botten. Varva med, 1. bechamelsås 2. riven ost 3. ett lager köttfärssås. Fortsätt varva lager tills du endast har litegrann kvar av fyllningen och avsluta med ett sista lager av, OBS: 1. köttfärssås 2. bechamelsås 3. riven ost (snåla inte på osttoppingen)!

Tillaga i mitten av ugnen i cirka 20-30 minuter. Låt stå några minuter innan servering. Servera med en grönsallad.

Matlagning pågår...

Print Friendly, PDF & Email

4 tankar kring ”Lasagne

  1. matsafari

    Ja nu är det vardag igen och dags för att plocka fram alla goda vardagsrätter! Lasagne är bland favoriterna!!!

    Svara
  2. Pingback: Lakritskladdkaka (lakritspulver) - matochbakverkstan

  3. Pingback: Krämigaste lasagnen och nya vårjeans | Matochbakverkstan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *