Fransk potatisgratäng. Går med fördel att förbereda dagen innan. En storfavorit här hemma. Fransk potatisgratäng går bra att ”höfta”, se bara till att den är tillräckligt krämig, (späd den under tiden) innan den hälls över i ugnsformen, så kan inget gå fel.
HÄR hittar du ytterligare recept på en fransk gratäng.
Ingredienser
1 1/2 kg potatis
3 dl vispgrädde
6 dl mjölk
2 msk finhackad vitlök
1 gul lök (finhackad), eventuellt
1 msk salt
paprikapulver
1/2 tsk grovmalen svartpeppar
2 1/2 dl riven ost
Dagen före festen: Skala potatisen. Skär den tunt på matberedarens fina skiva.
Värm grädde, mjölk, vitlök, salt, paprikapulver och peppar i en rymlig kastrull/gryta. Lägg i potatisen. Koka på svag värme tills potatisen blivit mjuk, 25-35 minuter. Rör då och då.
Häll potatisblandningen i en ugnssäker form. Låt svalna. Täck med plastfolie. Ställ in i kylen.
Festdagen: Sätt ugnen på 175°C.
Strö över osten (och klicka ev lite smörklickar över) och gratinera i 35-40 minuter i ugnen.
Pingback: Potatisgratäng Dauphinoise - matochbakverkstan
Pingback: Rådjurssadel med fransk potatisgratäng och enkel viltsås - matochbakverkstan
Pingback: Rådjurssadel med fransk potatisgratäng och enkel viltsås | Matochbakverkstan
Pingback: Ur arkivet, banoffee pie plus en massa annat! | Matochbakverkstan