Morotskaka amerikansk

En ljuvlig morotskaka, som jag brukar göra med jämna mellanrum, med lemon curd och frosting mellan bottnarna. Kanongod, det kan jag lova. Ibland gör jag kakan med tre bottnar, med frosting mittemellan. Det räcker frostingen till om man hushåller med den. Glöm inte då att plussa på i kakreceptet en halv- till en gång. Här kommer receptet till två bottnar. Receptet fann jag från början här.
Ugn, 175 grader i cirka 20-25 min
c:a 10-12 bitar
Kakan
240 g rå-strösocker (c:a 3 dl)
4 stora ägg
2 dl matolja (eller annan neutral olja)
185 g vetemjöl (c:a 3,5 dl)
2 tsk kanel
½ tsk malen ingefära
½ tsk malen kardemumma
1/4 tsk malda nejlikor
1 tsk bakpulver
½ tsk bikarbonat
3½ dl finrivna morötter
Frosting
300 g philadelphiaost
125 g rumsvarmt smör
ca 400 g florsocker
skal av 1 citron
samt ca 1½ dl lemon curd
Sätt ugnen på 175 grader (ej varmluft). Smöra och mjöla två bakformar som är 20 cm i diameter.
Vispa socker, ägg och olja pösigt med en elvisp eller assistent. Blanda samman de torra ingredienserna i en bunke. Tillsätt dem tillsamman med morötterna till äggsmeten. Vispa samman allt snabbt till en smet.
Fördela smeten i formarna och grädda dem i mitten av ugnen ca 25 minuter. Låt kakorna svalna i formen innan de stjälps upp.
Vispa samman färskost, smör och florsocker med en elvisp. Vispa länge (ca 5 minuter) så att den blir riktigt luftig och smidig.
Montera kakan genom att lägga ena bottnen på ett tårtfat, bred på lemon curd och sedan ett lager av frostingen. Lägg på den sista bottnen och fördela frostingen ovanpå kakan och på sidorna. (Frostingreceptet är väl tilltaget och det brukar bli över). Låt kakan stå c:a 30 minuter i kylen och dekorera den ev med något fint eller pudra över lite kanel.

Print Friendly, PDF & Email

2 tankar kring ”Morotskaka amerikansk

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *