En härligt skummande soppa gjord på palsternacka, här med bacon. Receptet kan återfinnas både hos Arla och ’Halv åtta hos mig’. En klockren förrätt som jag kommer att laga många gånger framöver. Får en given plats i ’min nät-kokbok’ :o)
Antal portioner: 4
Färdigt på: 30 min
Ingredienser
Soppa
500 g palsternacka
1 st lök, gul
smör
1.5 dl vitt vin, torrt
6 dl vatten
2 st grönsaksbuljongtärningar
2.5 dl matlagningsgrädde 15%
1 krm vitpeppar
1 st lök, gul
smör
1.5 dl vitt vin, torrt
6 dl vatten
2 st grönsaksbuljongtärningar
2.5 dl matlagningsgrädde 15%
1 krm vitpeppar
Topping
200 g bacon
50 g valnötskärnor
1 st päron, fast
smör
1 dl mjölk
2 msk gräslök, hackad
Soppa
Skala och skär palsternackorna i mindre bitar.
Skala och hacka löken, fräs löken i smör i en kastrull.
Tillsätt palsternacka, vin, vatten och buljongtärningar.
Låt koka under lock tills bitarna är mjuka, cirka 10 – 12 minuter.
Mixa soppan slät.
Tillsätt grädde och peppar.
Topping
Skär baconet i mindre bitar, stek knaprigt.
Hacka valnötterna grovt och rosta dem i en torr stekpanna.
Kärna ur och tärna päronet.
Fräs det hastigt i smör i en stekpanna och blanda med valnötter, bacon och gräslök.
Värm mjölken och vispa till ett skum.
Servering
Servera soppan i portionsskålar.
Lägg mjölkskummet på soppan och strö över nötter, päron och bacon.
Jag ”hoppade över” päronen. |