Ost- och skinkpaj

Fredagskväll och vinet är upphällt. Lite matlagning på schemat och då passar inte mindre än en paj bättre? Medans den blir klar i ugnen skär man till lite sallad, en klunk vin och sedan är maten klar :o)
Ugn, 200 grader
Tid: 10 min + cirka 30-40 min
Pajdeg
3-4 dl vetemjöl
100-125 g smör
1 tsk bakpulver
0,5 dl mjölk
Fyllning
0,5 paket färdigstrimlad skinka (finhacka den lite)
2 dl riven hushållsost
1 dl riven parmesan
3 ägg
3 dl vispgrädde
salt & svartpeppar
Gör så här
Sätt ugnen på 200 grader.
Blanda mjöl och bakpulver. Tillsätt kylskåpskallt smör och smula fint, fint. (Inga smörklumpar här inte)! Tillsätt mjölken och tryck ihop till en deg. Lägg degen mellan plastfolie och kavla ut till en rund platta alt tryck ut degklumpen i en pajform. Ställ pajformen i frysen i c:a 15-20 min (förhindrar att pajkanten kanar ner). Förgrädda c:a 10 min.
Lägg i skinka och ost i pajskalet. Vispa ägg och grädde lite lätt och salta & peppra. Häll äggstanningen över ost/skinan och ställ in i ugnen. Grädda i cirka 30-40 min, (skaka lätt på pajformen o kontrollera att fyllningen ”stannat” lite, innan du tar ut pajen). Tag ut formen ur ugnen och låt den stå till sig en stund, innan servering.

.

Förgrädda pajskalet. Lägg sedan i skinka och ost. Häll över äggstanningen.

”Glöm inte fylla på vinglaset” ;o)

Print Friendly, PDF & Email

En tanke kring ”Ost- och skinkpaj

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *