Kasslergratäng

Höstlovsvecka! Då passar det bra med mycket mat. Mat som det blir över av och som ungdomarna kan äta till lunch dagen efter. Därför har jag gjort en rejäl kasslergratäng. Jag har genom åren alltid kallat den för ”svensk potatisgratäng” men här får den heta kasslergratäng, eller potatis- och kasslergratäng? I alla fall en klassiker hos många och som nästan är ännu godare dagen efter! Perfekt ”matlådemat”.


Jag har inte skrivit ut mängden nedan. Mängden potatis och kassler beror ju förstås på hur stor gratäng du tänkt göra. Gör ungefär två lika stora högar fint skivad potatis som strimlad kassler, (okey, kanske lite mera potatis). När potatisen och kasslern blandats med övriga ingredienser i ugnsformen ska det hällas på gräddmjölk och toppas med riven ost. Gräddmjölken ska fylla ut lite mer än halva ugnsformen, annars bubblar det förstås över i ugnen. Bubblar över gör det även om man lägger på folie, så försök undvika det. Ett tips är att grädda på lite svagare värme, jag brukar låta gratängen stå inne på 200 grader i cirka en timma. Potatisen ska kännas mjuk och fin när man känner med en sticka.

Ugn, 200 grader i cirka en timma

Ingredienser
potatis, mjölig
kassler
lök (purjolök, gul lök eller båda)
1-2 st vitlöksklyfta
c:a 5 dl mjölk
c:a 5 dl grädde
svartpeppar
salt
riven ost

Strimla kasslern. Skala potatisen och skiva den tunt. Finhacka löken. Skala vitlöken, pressa. Bryn löken hastigt i stekpanna. Smörj en ugnsform och häll i/blanda alla ingredienser. Salta och peppra. Toppa med smakrik riven ost och gratinera i ugnen i cirka en timma. Tag ut formen och låt svalna till en aning. Servera med en grönsallad.

Allt som behövs.

Blanda alla ingredienser och toppa med t e x Kvibille riven ost.

Krämig, salt och god.

Efter lite mer än en timma i ugnen. Låt stå och stagna till sig innan servering.
Print Friendly, PDF & Email

En tanke kring ”Kasslergratäng

  1. Ann-Sofi

    Åh det är bland mina favoriter. Det är så enkelt och sköter sig själv:)Och så går den variera oändligt!

    Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *