Vilken strålande Annandag! Solen skiner och det är -9 grader. Inte mycket snö men fint och frostigt landskap. Det kommer bli en och annan långpromenad, under julledigheten, för att få del av det efterlängtade ”ljuset”! Det har fram tills nu varit så mörkt och trist! Nu skuttar energin i mig igen!
Räkomelett är min mammas specialité. När jag skulle göra den till julbordet, så letade jag här på bloggen efter tillvägagångssättet, men hittade det inte. Har missat att skriva ner det.
Visst är det så, att vi svenskar äter likadan mat både vid jul och påsk, (även till viss del midsommar om man tar bort skinkan)? Och eftersom tiden går så fort, så står snart påsken framför dörren och då plockar jag fram min mors recept igen på denna goooooooda räkomelett. Ett måste, enligt ungdomarna i familjen till jul. Den är verkligen BÄST!
Jag brukar förbereda omeletten dagen innan, d v s grädda botten och göra stuvningen, (utan dill o räkor). Serveringsdagen ljummar jag upp botten på svag värme i ugnen, värmer på stuvningen i kastrullen och rör ner dill och räkor. Blandningen hälls sedan över botten = klart!
Ugn: 225 grader i cirka 30-35 minuter
Det här behöver du
…till botten
6 ägg
4 dl mjölk, (den röda)
2 dl grädde, 40 %-ig
1 tsk strösocker
en liten gnutta salt
en liten gnutta vitpeppar
1 dl vetemjöl
lite smörklickar, att toppa med
…till räkstuvningen
1 rejält stor klick äkta smör
2 dl grädde, 40 %-ig
1 dl mjölk (den röda)
1 tsk strösocker
en gnutta vitpeppar
en gnutta salt
1-2 msk vetemjöl
dillkvist, färsk
cirka 500 g oskalade räkor
Gör så här
Tina och skala räkorna.
Botten: Vispa för hand ihop ägg, mjölk, grädde, salt, vitpeppar och strösocker. Vispa i vetemjölet och ställ smeten åt sidan en liten stund så den sväller lite.
Smörj en rund ugnsform med smör i botten och uppför kanterna. Häll i smeten, toppa med smörklickar och grädda på andra falsen nerifrån i ugnen, cirka 30-35 minuter på 225 grader.
Stuvning: Smält smöret i en kastrull och tillsätt grädde, mjölk, strösocker, vitpeppar och salt. Red/vispa blandningen med vetemjöl till önskad konsistens, varken för lös eller för fast. Förbered hit. Tillsätt dill och räkor. Bred ut stuvningen över botten. Servera!
T A C K mamma för världens bästa räkomelett! <3
Spara räkskalen och koka av dem 20 min i vatten. Sila. Reducera ned räkspadet till koncentrat. Använd denna vätska som komplettering till grädden, men kolla sältan så att den inte tar över. Detta gett er fylligare och smakligare stuvning.
Tack för tipset! Det ska jag testa nästa gång.
det är samma som min mamma gjorde ! enda skillnaden är att hon rullade ihop den till en rulle : )