Janssons frestelse á la Mannerström

På julafton provade jag, mot vad jag brukar göra, en annan variant på Janssons frestelse. Idén till det fick jag några dagar före då jag råkade halka in på en webbsida där kocken Leif Mannerström beskrev hur man gjorde den mest perfekta frestelsen.

Jag gillar ju den frestelsen som jag brukar göra, men blev förstås väldigt nyfiken.

Jag valde att gratinera frestelsen på lite lägre värme, under en längre tid, mot vad jag brukar. Detta för att Leif använder fast potatis och jag brukar använda mjölig. Det gjorde att den blev tillräckligt krämig, i mitt tycke.

Leif försteker den gula löken. Han menar att färsk lök gör att frestelsen skär sig. Inget som jag märkt någon gång, men det har säkert hänt. Så nu åkte löken ner i pannan för första gången och jag gillade verkligen slutresultatet av den stekta löken i den färdiga frestelsen! Det var genialt!

Lite kaviar i lät jättegott och så fick det bli. Ingen kaviar som jag brukar ha hemma, precis, (Ejdens orökta kaviar). Men jag minns att den alltid fanns hemma i min farmors kylskåp och den var verkligen URK! när man var barn. Men om nu Leif hade just den i frestelsen, så skulle jag ha det määäää! 🙂

Som de flesta vet, och som Leif beskriver nedan, så sköljer man aldrig potatisstrimlorna. Då försvinner stärkelsen som binder grädden. Jag har bjudits på många frestelser, bl a julbord på stan, där stärkelsen sköljts bort. Men man gör förstås som man vill.

Janssons frestelse

Janssons frestelse

Det här blev ett långt inlägg p g a en stackars frestelse! Nedan kommer först,

1: Leifs beskrivning

2: Min tolkning

Jag har utökat mängden ingredienser, så frestelsen skulle räcka på julbordet samt ändrade tillvägagångssättet, så det passar mig mera.

*

1:  Mästerkocken Mannerströms bästa recept på Janssons frestelse

Ta 8 hekto fast potatis som skalas och strimlas i skivor om 3-4 mm. Den får absolut inte under några omständigheter sköljas när den strimlats! Potatisen sköljer man innan man börjar skala den. Man behöver nämligen stärkelsen i potatisen som binder grädden. Ta sedan 3 ganska stora lökar som skivas fint. Kasta roten! Stek löken i smör tills den blir gyllenbrun och smaka av med salt och peppar. Du ska absolut inte lägga i rå lök i frestelsen som vissa gör. Då skär det sig! Varva sedan potatisen och löken med ansjovis. Och det ska inte vara vilken ansjovis som helst. Det måste vara ansjovis gjord på skarpsill och får inte vara den ansjoviskryddade sillfilén. Det är oäkta vara och nästintill kriminellt! Salta och peppra sedan lite lätt. Ha på ansjovisspadet. Vispa ihop rikligt med grädde och 2 matskedar kaviar. Och, använd inte Kalles kaviar! Det ska vara Ejderns orökta kaviar på tub. Strö över med ströbröd om du vill. Täck sedan all potatis och ansjovis med grädden och grädda tills grädden kokat ihop och potatisen är mjuk. Garnera gärna med några extra ansjovisfiléer.” Länk till inlägget, finns HÄR.

2:  SÅ HÄR GJORDE JAG

Portioner: 8-10 st

Ugn: 175 grader i minst 1-1,5 tim

*

1,5 kg fast potatis

3 normalstora gula lökar

smör att steka i

7 dl grädde, 40 %-ig

2 msk Ejdens orökta kaviar

1 burk ansjovis

1 krm vitpeppar

1 krm salt

ströbröd, (Asiatiskt ströbröd Panko)

smörklickar

Skala potatisen och lägg i kallt vatten i en stor bunke. Ställ åt sidan. Skiva löken tunt och fint och stek den mjuk i smör. Blanda grädde med kaviar och all spad från ansjovisen.  Finhacka ansjovisen, (jag tog alla utom 2 st). Strimla potatisen, (skölj ej strimlorna) och lägg tillbaka strimlorna i bunken. Blanda ihop potatisstrimlorna med ansjovis, stekt lök och salta och peppra lite försiktigt. Lägg över blandningen i en lätt smörad ugnsform. Häll över kaviargrädden. Strö över ströbröd och klicka ut smörklickar. Gratinera i mitten av ugnen på 175 grader tills den fått fin färg och potatisen känns krämig och mjuk, (cirka 1 – 1,5 timma). Den blir, i mitt tycke, godare ju längre den får stå i ugnen. 

Cirka 1,5 kg fast potatis.

Cirka 1,5 kg fast potatis.

Stek löken i äkta smör.

IMG_8995

Janssons frestelse

Janssons frestelse

Print Friendly, PDF & Email

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *