Här kommer ett recept på jättegoda kycklingspett. Spetten serverades tillsammans med en chiliaioli och tysk potatissallad. Köpte små, små runda delikatesspotatis i affären. Dessa potatispåsar används flitigt här hemma. Goda att koka, grilla o s v.
Planera måltiden, då kycklingen ska marineras i några timmar. Lägg även eventuella träspett i vatten innan, (så brinner de inte upp på grillen).
Receptet avser 4 personer och det är bara att ”öka på” om man är flera, vilket vi var.
Portioner: 4 personer
Det här behöver du
800 g kycklingfiléer
Marinad
2 st vitlöksklyftor
1 st lime
0,5 st röd chilifrukt
4 msk olivolja
2 msk paprikapulver
Salt
Peppar
Chiliaioli
2-3 st vitlöksklyftor
0,5 lime
2 st äggulor
2,5 dl neutral olja
Salt
Peppar
1 liten bit chilifrukt eller en knivsudd chilipasta, (ex-vis Santa Maria Red Curry paste)
Tysk potatissallad
1 kg färskpotatis, cirka
2 st rödlök
2 st vitlöksklyftor
1,5 dl olivolja, ca
1 dl vatten
1 dl vitvins- eller äppelcidervinäger
Salt
Peppar, efter smak
3 msk kapris
Färsk timjan eller oregano efter smak
Eventuellt lite finstrimlad salladslök eller några finstrimlade stjälkar från färsk lök
Gör så här
Lägg spett av trä i blöt 1-2 timmar innan du börjar grilla. Marinad: Pressa vitlöksklyftor och lime till marinaden. Kärna ur och finhacka chilin. Blanda alltsammans med resten av ingredienserna till marinaden i en bunke.
Kyckling: Skär kycklingfilén i 2 cm stora tärningar. Lägg ner dem i marinaden och blanda. Marinera i kylen i minst 2-3 timmar, gärna längre.
Chiliaioli: Pressa ner vitlöksklyftorna och limehalvan till chiliaiolin i en bunke. Tillsätt äggulorna och rör droppvis ner oljan. Obs! Oljan och äggen måste ha samma temperatur för att aiolin inte ska skära sig. Smaka av aiolin med salt, peppar och lite finstrimlad utkärnad färsk chilifrukt eller chilipasta.
Trä upp kycklingköttet på spetten (olja in spetten först om de är av metall) och grilla runt om i 4-5 minuter.
Tysk potatissallad: Koka potatisen med skal i saltat vatten tills den är mjuk. Häll bort vattnet, ställ åt sidan och låt svalna. Skala och strimla rödlöken samt skala och hacka vitlöksklyftorna. Lägg löken och vitlöken i en liten kastrull och häll på olivolja, vatten och vinäger. Salta, peppra och tillsätt eventuellt kapris. Låt koka upp, sänk värmen och låt det hela puttra tills rödlöken blivit mjuk och vätskan kokat in lite. Skär den svalnade potatisen i klyftor, lägg den i en skål och häll över den varma lökdressingen. Tillsätt de färska örtkryddorna och eventuellt lite finstrimlad salladslök eller lökstjälkar.
Receptet kommer från boken ”Morberg grillar”.