Örtbakade tournedos med västerbottensbakelser/mos

I helgen var jag på jakt efter en fin bit oxfilé och det vankades gäster till kvällen. På MAXI hittade jag bara tråkiga långsmala ”ändbitar”. Valet föll istället på en fin bit rostas. Biten vägde nästan 900 g, vilket är mycket till 4 vuxna men jag skar ut 4 tjocka fina ”mittbitar” på cirka 150 g styck. (Rostasändbitarna tillagades och fick bli ”matlåda”). Rostasen var vakuumförpackad från Scan. Den var sååååååå mör och fin! Bättre än oxfilé, (nästan)! Blev väldigt lyckat, alltså.

Köttet förstektes och fick sedan ett persiljetäcke, innan det fick gå klart i ugnen. Potatisen förvandlades till västerbottensbakelser/mos. Såsen bestod av steksky och gud förbjude …en klick Lohmanders bea, som jag inte kan vara utan…! 🙂

Servera köttet och potatisen med valfria tillbehör, ex-vis haricots verts, grön sparris, sallad eller liknande.

Scan Mörpack är ett kött av högsta kvalitet och kommer alltid från svenska gårdar. Tack vare vakuumförpackningen blir köttet bara mörare och godare ju närmare bäst-före-datumet det tillagas. Rostas, som är den lilla delen av rostbiffen är ett bra alternativ till oxfilé. /scan

Örtbakad tournedos

Ugn: 225 grader enl ursprungsreceptet, (jag hade 175 grader då köttet o potatisen skulle värmas tillsammans och jag tyckte att 225 grader skulle bli för varmt för köttet). 

Det här behöver du

cirka 600 g oxfilé eller rostas i bit

smör att steka i

salt

vartpeppar

4 msk hackad färsk persilja

1 lime, rivet skal

1-2 pressade vitlöksklyftor

2 msk smör

12 st halverade cocktailtomater

Västerbottenbakelser:

6 medelstora potatisar, i bitar

150 g palsternacka eller persiljerot, i bitar

1 msk smör

1 dl mjölk

1 tsk salt

0,25 tsk svartpeppar

1-2 dl riven västerbottensost

Gör så  här

Koka potatis och persiljerot mjuka i vatten. Häll av vattnet och mosa rotfrukterna. Tillsätt resten av ingredienserna (spara lite ost) och vispa till ett luftigt mos.

Skeda upp i ugnssäkra portionsformar och ställ i kylen. Skär köttet i fyra tjocka skivor. Salta och peppra. Bryn i fettet så att ytan blir fin runt om. Lägg på ett ugnsfat och ställ i kylen. (Hit kan du förbereda några timmar före servering!)

Strö resten av osten över potatismoset. Blanda persilja, limeskal, vitlök och smör och fördela/toppa på köttbitarna. Lägg tomaterna vid sidan om köttet.

Ställ fatet och potatisformarna tillsammans med tomaterna i mitten av ugnen och stek tills filén är röd (50 grader), rosa (55 grader) eller lätt rosa (60 grader) inuti och potatisen är genomvarm.

Vispa eventuellt ur formen med lite vatten till sky.

IMG_8397

Fyra tjocka mittbitar, tillsammans med ”ändar”.

IMG_8402

Print Friendly, PDF & Email

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *