Chocolate espresso bundt cake

Choklad va det här! En riktig amerikansk variant insvept i chokladig glasyr. Påminner faktiskt ingenting alls om vanlig hederlig svensk sockerkaka, som ju oftast är väldigt mjuk och luftig. Den här är tvärtom. JAG gillar denna väldigt mycket. Vuxen smak.

Kakrecept kräver mera noggrannhet, när det gäller måttangivelser, för att det ska gå vägen. Jag gillar skarpt recept där man väger ingredienserna, eller som här, både ock. En köksvåg är guld i mitt kök när jag bakar kakor.

Glaserad chokladkaka

Ugn: 175 grader i 45 minuter

Chokladkaka

4 dl vetemjöl (240 g)

1 tsk bakpulver (5 g)

1 msk vaniljsocker (10 g)

1 krm salt (2 g)

230 g smör

1,5 dl kakao (60 g)

2 msk espressopulver (15 g)

1,5 dl vatten

4,5 dl socker (400 g)

2,5 dl gräddfil

2 ägg (10 g)

Glasyr

75 gram smör

1 tsk glykos eller honung

100 gram mörk choklad 70 %

Gör så här

Chokladkaka: Sätt ugnen på 175 grader. Smöra en hög sockerkaksform, (ströbröd ej), cirka 10 cm hög. Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker och salt i en bunke. Smält smöret i en kastrull och tillsätt kakao, kaffepulver och vatten. Vispa ihop. Ta bort från plattan och tillsätt socker, gräddfil och ägg. Blanda väl. Tillsätt de torra ingredienserna och rör ihop till en slät smet. Häll över smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i cirka 45 minuter. Låt kakan stå och vila 10-15 minuter innan den stjälps upp. Låt den svalna helt.

Glasyr: Smält ingredienserna i ett vattenbad. Låt glasyren svalna till ljummen temperatur. Häll glasyren över den kalla kakan och låt den stelna innan du flyttar över kakan till ett fat.

Smöra en sockerkaksform.

Chokladkaka

IMG_8428

Toppa med glasyr.

Chokladkaka

Print Friendly, PDF & Email

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *