En knäckig och seg blåbärspaj med havregryn …Mmmmm…
Snåla inte på blåbären! Jag använde 2 st paket frysta blåbär á 250 g/st. Man kokar ihop en knäcksmet, (med bl a havregryn) och häller den ovanpå blåbären. Det blir riktigt smarrigt med havretäcket över, jag lovar! Tag ut den färdiggräddade pajen och låt den stå en stund, så den stelnar. Jag serverade vaniljvisp till.
Ugn: 175 grader i cirka 25-30 minuter
Det här behöver du
400-500 g blåbär, (c:a 2 pkt frysta)
1-2 msk potatismjöl
150 g smör
2 dl strösocker
0,5 dl ljus sirap
0,5 dl grädde, 40 %-ig
3 dl havregryn
2 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker, eller 0,5 tsk vaniljpulver
1 tsk bakpulver
en nypa flingsalt
vaniljvisp och/eller glass
To do!
Blanda alla torra ingredienser i en bunke, (havregryn, mjöl, vanilj, bakpulver och flingsalt). Ställ åt sidan.
Smält smör tillsammans med grädde, strösocker och sirap i en kastrull och låt småputtra i cirka 5 minuter.
Lägg blåbären i en ugnsform och pudra potatismjöl över, (behöver inte blanda runt).
Rör ner de torra ingredienserna i knäcksmeten och häll smeten över blåbären. Grädda i mitten av ugnen i cirka 25-30 minuter. Tag ut pajen och låt den stå och stelna till. Servera med vaniljvisp och/eller glass.