Biff Rydberg, en klassiker.
Ett recept av Per Morberg, så inget kan gå fel här inte… Jag brukar dra ner på mängden senapspulver i moussen, men vill man att det ska ”bränna till” ordentligt i näsan så gör man enligt ursprungsreceptet. 🙂
Brukar använda oxfilé, eller en fin bit ryggbiff.
Det här behöver du
800 g oxfilé, i bit
10 st råa potatisar, (cirkamängd)
2 st gula lökar
4 st ägg
4 msk olja, ej olivolja
4 msk smör
Senapsmousse
1 dl Colemans senapspulver, (jag använder knappt 0,5 dl senapspulver)
0.5 dl strösocker
2 dl vispgrädde
2 tsk brunt senapsfrö
Gör så här
Skala potatisen och tärna i 1 cm stora kuber. Råstek potatisen i hälften av oljan och smöret i en stekpanna. Under tiden, skär upp köttet i lika stora tärningar och finhacka löken. Stek först potatisen för sig. När den är klar, håll den varm. Hetta upp en stekpanna på hög värme. Häll i oljan, smöret, köttet och till sist löken. Rör inte pannan utan låt alltsammans ligga stilla tills pannan har fått tillbaka värmen. Rör hastigt om. Salta och peppra. Serveras direkt. Servera med en äggula i ett snapsglas
Senapsmousse: Vispa upp grädden med sockret. Blanda i resten av ingredienserna. Låt stå och dra en stund i kylen. Vid servering, doppa en matsked i varmvatten. Forma små ägg av moussen, lägg över köttet.