Citronmarängpaj

En fullträff för citronälskare! En riktigt sötsyrlig citronmarängpaj. Serveras allt-time med lättvipsad grädde, (grädden lenar den syrliga citronkrämen). Pajen är mäktig och räcker till 10 bitar. Yummi!

IMG_3400

Pajdeg

75 g smör

12 dl florsocker

12 krm salt

2 12 dl vetemjöl

1 st ägg

Citronkräm

2 st  citroner, (rivet skal och saften)

2 dl strösocker

3 st ägg

2 st äggulor, (spara de 2 äggvitorna till marängsmeten)!

100 g smör

Maräng

2 st äggvitor

2 dl strösocker

Till servering

3 dl grädde

Pajdeg: Hacka ihop ingredienserna till pajdegen. Tryck ut den i en rund pajform och upp en bit på kanten. Låt degen vila i kylskåp i cirka 30 min. Sätt ugnen på 200°. Grädda pajskalet, i mitten av ugnen, 10-12 min. Låt svalna.

Citronkräm: Blanda citronskal/saft, socker och ägg i en kastrull. Sjud på svag värme under ständig omrörning tills krämen har tjocknat. Tag kastrullen åt sidan och rör ner smöret. Låt svalna. Bred ut krämen i pajskalet.

Maräng: Vispa äggvitorna med 1 msk socker till ett fast skum. Koka resten av sockret med ½ dl vatten tills temperaturen är 125°. Häll det heta sockret i äggvitan under vispning. Fortsätt vispa 5 min tills marängsmeten svalnat. Fyll smeten i en spritspåse. Sätt ugnen på grill 250°. Spritsa toppar av marängen på citronkrämen.

Gratinera i ugnen tills topparna har fått färg, (någon minut). Låt pajen svalna/stabilisera sig. Vispa grädden lätt och servera till pajen.

Vill man inte spritsa ”vita hönsrumpor” som jag gjort, kan man istället spritsa en spiral, inifrån och ut. (Smeten är väl tilltagen i receptet). Det blir säkert snyggare, hi!!!

IMG_3386

Ingen ”symmetri” här inte, ha!

IMG_3406

IMG_3420

En schysst termometer är bästa hjälpredan, (i detta recept ska sockret/vattnet kokas till 125 grader). Bara att sticka ner i smeten, om man är osäker. 🙂

Print Friendly, PDF & Email

2 tankar kring ”Citronmarängpaj

  1. Erika

    Jag älskar denna paj men gör den inte så ofta själv. Min pappa gjorde ofta sån till oss när vi var barn och den var rysligt god. Ha en fin söndag! Kram!

    Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *