En fullträff för citronälskare! En riktigt sötsyrlig citronmarängpaj. Serveras allt-time med lättvipsad grädde, (grädden lenar den syrliga citronkrämen). Pajen är mäktig och räcker till 10 bitar. Yummi!
Pajdeg
75 g smör
1⁄2 dl florsocker
1⁄2 krm salt
2 1⁄2 dl vetemjöl
1 st ägg
Citronkräm
2 st citroner, (rivet skal och saften)
2 dl strösocker
3 st ägg
2 st äggulor, (spara de 2 äggvitorna till marängsmeten)!
100 g smör
Maräng
2 st äggvitor
2 dl strösocker
Till servering
3 dl grädde
Pajdeg: Hacka ihop ingredienserna till pajdegen. Tryck ut den i en rund pajform och upp en bit på kanten. Låt degen vila i kylskåp i cirka 30 min. Sätt ugnen på 200°. Grädda pajskalet, i mitten av ugnen, 10-12 min. Låt svalna.
Citronkräm: Blanda citronskal/saft, socker och ägg i en kastrull. Sjud på svag värme under ständig omrörning tills krämen har tjocknat. Tag kastrullen åt sidan och rör ner smöret. Låt svalna. Bred ut krämen i pajskalet.
Maräng: Vispa äggvitorna med 1 msk socker till ett fast skum. Koka resten av sockret med ½ dl vatten tills temperaturen är 125°. Häll det heta sockret i äggvitan under vispning. Fortsätt vispa 5 min tills marängsmeten svalnat. Fyll smeten i en spritspåse. Sätt ugnen på grill 250°. Spritsa toppar av marängen på citronkrämen.
Gratinera i ugnen tills topparna har fått färg, (någon minut). Låt pajen svalna/stabilisera sig. Vispa grädden lätt och servera till pajen.
Vill man inte spritsa ”vita hönsrumpor” som jag gjort, kan man istället spritsa en spiral, inifrån och ut. (Smeten är väl tilltagen i receptet). Det blir säkert snyggare, hi!!!
En schysst termometer är bästa hjälpredan, (i detta recept ska sockret/vattnet kokas till 125 grader). Bara att sticka ner i smeten, om man är osäker. 🙂
Jag älskar denna paj men gör den inte så ofta själv. Min pappa gjorde ofta sån till oss när vi var barn och den var rysligt god. Ha en fin söndag! Kram!
Önskar dig en fortsatt trevlig söndagskväll med 🙂