Frukostbröd med fiberrika havregryn

Ibland händer det att bloggare lyfter fram varann och tipsar om bloggar som man själv följer. Igår hade jag den äran att bli omnämnd hos bloggen Matsafari. På Matsafari bloggar Ann-Sofie och hon skriver med glimten i ögat och bjuder på roliga tankar och händelser. En blogg med stor portion humor. En rolig blogg, helt enkelt, blandat med enkla och goda recept.

När vi ändå är inne på ämnet länkkärlek vill jag i min tur, förutom Matsafari, även lyfta fram en blogg som jag följt i många långa år, nämligen Kryddburken. Linda, som driver bloggen, har i alla fall gjort mig till en bättre kock! Detaljrika recept och god mat, som får det att vattna sig i munnen hos vem som helst.

Det kommer att komma mer länkkärlek framöver, på bloggar som jag gillar. Den som vill, kan alltså hålla utkik 🙂

Följande recept har jag dock inte hittat på någons blogg utan nämligen på baksidan av ett havregrynspaket, (ICA gott liv). Brödet ”satt fint” i söndags kväll och det blev några bitar över till veckans mornar också 🙂

IMG_3266

Ugn: 225 grader i cirka 12-15 minuter

Det här behöver du

5 dl fiberrika havregryn

6 dl mjölk

0,5 dl flytande smör/rapsolja

50 g jäst

2 msk brun farin

2 tsk salt

ev lite chiafrön, (ej enl ursprungsreceptet)

7 dl vetemjöl

Topping

Mjölk att pensla med

Havregryn

Flingsalt, (ej enl ursprungsreceptet)

Gör så här

 Lägg havregrynen i en bunke. Värm mjölk och smör eller rapsolja till 40 grader. Häll blandningen över grynen och rör om. Låt stå och svälla i 15 minuter. Smula ner jästen, tillsätt brun farin och salt. Rör tills jästen har löst sig. Tillsätt vetemjölet. Arbeta den ganska lösa degen med maskin/degkrokar i 3-5 min eller för hand cirka 10 minuter. Strö över lite mjöl och låt jäsa övertäckt i 30 minuter. Arbeta ihop degen i bunken. Tryck/kavla ut degen i en bakplåtspappersklädd, smord långpanna, (cirka 30 x 40cm). Skåra degen med mjölad kniv till jämnstora bitar och nagga med en gaffel. Låt jäsa under bakduk i cirka 30 minuter. Pensla med mjölk och strö över havregryn samt flingsalt. Grädda i mitten av ugnen på 225 grader i cirka 15 minuter. Låt svalna på galler under bakduk. Bryt brödet när det svalnat.

IMG_3257

IMG_3259

IMG_3260

Print Friendly, PDF & Email

En tanke kring ”Frukostbröd med fiberrika havregryn

  1. Ann-Sofi Matsafari

    Tack för dina fina ord:) Och jag håller med dig! Kryddburken är helig! Har alltid funnits med sina härliga recept och borde ha någon form av hedersutmärkelse.

    Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *