Knäck (med hjälp av en knäcktratt)

Upptäckte en knäcktratt när jag surfade runt på nätet för en tid sen. Aså, hur BRA låter inte DET! En sån där ”måste-ha-grej” helt plötsligt, i mitt tycke. Efter att jag fått den hem med posten, så har jag vänt och vridit på den och tänkt att ”nu har du fan blivit lurad” och ”kommer inte och funka” och så vidare. MEN jag är överförtjust i den! Den funkar faktiskt och man får ner knäcksmeten i formarna enklare (och snabbare) än nånsin. Ingen bluff här inte, yay! Det enda som inte skulle kunna få den och fungera är om man hackat mandeln för grovt, (den måste kunna komma ut ur trattens ände).

Kan alltså varmt rekommendera en *trumvirvel*, K N Ä C K T R A T T

SAM_2618

Knäck, (ett 50-tal)

50 g smör

2 dl grädde, 40 %-ig

3 dl strösocker

1 dl ljus sirap

2 msk honung

1 tsk vaniljsocker

50 g finhackad mandel, (tillsätt mot slutet)

Gör så här

Koka alla ingredienser utom mandeln, i ex-vis en tjockbottnad kastrull.  De flesta brukar koka knäck i cirka 40 minuter till 120°, men jag kokade min upp till 135°, (hård yta och mjukare inre). Låt koka ganska häftigt utan lock. Om man inte har en termometer, doppa några droppar av smeten i ett glas kallt vatten och forma smeten till en kula.

Rör ner den hackade mandeln och fördela ut smeten i små knäckformar. Ställ att kallna/stelna.

Det finns många knep för att förhindra att formarna välter när man skedar ut smeten. Man kan lägga hackad mandel i botten på formarna, innan man fyller på dem. Eller ställa formarna på oljad bricka. Men inget av de knepen behöver jag bry mig om längre, tack vare min fiffiga grej.

SAM_2626

Print Friendly, PDF & Email

En tanke kring ”Knäck (med hjälp av en knäcktratt)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *