Den här goda desserten Ä L S K A R jag. Kan bero på att jag älskar kardemumma, dåda…!
(uppdatering – kolasås 140110)
I kombination med ljummen kolasås och lingon kan det inte gå fel. Och så lätt att göra. Perfekt att ha liggandes i frysen när det vankas gäster, (annars ska den förberedas cirka 4 timman innan). Låt tina 5-10 min innan servering, så kommer alla smaker bäst till sin rätt. Ladda frysen med frysta lingon, för det blir inte enda gången man slänger fram den här på bordet!
Nästa gång ska jag prova att smula över lite pepparkakor, oxå. YAY, vilken bra idé!
Parfait
4 ägg
1,5 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
2 tsk mald kardemumma
4 dl vispgrädde
Kolasås
2 dl strösocker
2 dl ljus sirap
2 dl vispgrädde, 40 %-ig
2 tsk vaniljsocker
Dekoration
frysta lingon
Gör så här
Parfait: Vispa ägg, florsocker, vaniljsocker och kardemumma pösigt, (minst 5 min med elvisp). Vispa grädden ganska hård, i en annan bunke och vänd ner i kardemummasmeten. Kläd en avlång form på cirka 2 liter med plastfilm och häll ner smeten i formen, täck över. Ställ formen i frysen i cirka 4 timmar.
Kolasås: (går också bra att förbereda och värma på strax innan servering). Blanda grädde, socker och sirap i en kastrull. Låt koka upp och låt
det puttra på låg värme i ca 5 minuter. Rör i vaniljsockret. Häll upp i en fin kanna och servera den ljumma kolasåsen till lagom skurna bitar av parfaiten.
Enjoy!
Det här låter hur gott som helst! Kardemumma är smaskens. Och kolasås…Det ska vi inte ens tala om:-)
Pingback: Pics från nyår och finfin murkelsås | Matochbakverkstan