Fettisdagen! Yay! Jag Ä L S K A R semlor! Här kommer ett recept på semlor i långpanna som är mycket goda kan jag garantera. (När jag säger långpanna så ljuger jag, för måttet är egentligen 20 x 30 cm). Hur som helst, ett roligt alternativ till traditionella semlor, (som jag också ätit en av idag på arbetet). Tur att den här fettisdagen snart är slut ändå, för jag orkar nog inga flera…
Antal: 12 st
Det här behöver du
25 g jäst
3 dl mjölk, 37 grader
1 krm salt
1 dl strösocker
2 tsk malen kardemumma
80 g rumstempererat smör
8–9 dl vetemjöl
Fyllning
1,5 dl mandel med skal
1,5 dl strösocker
0,5 dl mjölk
1 ägg (blandat med en skvätt mjölk) att pensla med
Topping
6 dl grädde
florsocker
Gör så här
Deg: Smula ner jästen i en bunke och lös upp den med den 37-gradiga mjölken. Tillsätt salt, socker, kardemumma, smör och lite mjöl i taget. Knåda allt till en smidig deg. Låt degen jäsa under bakduk i cirka 40 min.
Kavla ut degen till en rektangel cirka 20 x 30 cm, (cirka 2 cm tjock) och lägg på en ugnsplåt med bakplåtspapper. Låt degen jäsa under bakduk i cirka 40 min.
Sätt ugnen på 225 grader.
Pensla degen med ägg uppvispat i en skvätt mjölk och grädda brödet i nedre delen av ugnen i cirka 15–20 min.
Låt brödet kallna under bakduk.
Fyllning: Mal den oskalade mandeln i matberedare, blanda i sockret och späd med mjölk.
Skär bort kanterna runt om på kakan och dela den längs med, med en vass kniv så att du får ett lock och en botten. Lyft av locket och lägg åt sidan.
Bred mandelmassafyllningen på botten och täck den med vispad grädde. Lägg på locket. Skär semlan i fyrkantiga bitar med en riktigt vass kniv. Pudra med florsocker.
Pingback: Semlor i långpanna och klassiska vetesemlor - Matochbakverkstan