Kolasnittar med flingsalt (alt havssalt), eller som man säger i USA, salt water taffy cookies. Havssaltet lyfter verkligen kakan.
Ugn: 175 grader i cirka 12 minuter
Antal: 30-35 st
Det här behöver du
2 dl vetemjöl
1 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
0.5 tsk bikarbonat, (eller 1 tsk bakpulver)
2 nypor flingsalt, (en nypa i kakdegen och en nypa att toppa med)
1 msk ljus sirap
100 gram kylskåpskallt smör
Gör så här
1. Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Tillsätt sirap och smöret i bitar och knåda ihop till en deg.
2. Dela degen i tre bitar med mjölad hand.
3. Rulla varje del till en längd och lägg över längderna på en bakplåtspappersklädd plåt.
4. Platta till rullarna lite försiktigt med fingrarna. De flyter ut mera under gräddningen.
5. Toppa med flingsalt och tryck försiktigt ner saltet med baksidan av en gaffel.
5. Grädda i ugnen på 175 grader i cirka 12 minuter.
6. Tag ut plåten och skär i sneda kakor innan de har kallnat.
Förvara i en burk med tätslutande lock.