Krispig rosmarinpotatis, parmesansås och parmesansmör

 Halloj!

Gillar man parmesan, kommer här det ultimata receptet. Krispig ugnstekt rosmarinpotatis med parmesansås, serverad med mediumstekt oxfilé toppad med gott parmesansmör. Mycket parmesan alltså  -men huuur gott är inte det!!!!

Börja med parmesansmöret -ska ligga i kylen i en timma innan servering.

Ugn: 225 grader i cirka 30 minuter

Rosmarinpotatis

900 g potatis (ex-vis 1 påse delikatesspotatis)

olivolja

0,5 dl ströbröd

0,5 dl grovriven parmesanost

0,5 – 1 tsk rosmarin, torkad el färsk

1/4 tsk lökpulver

0,5 tsk vitlökspulver

salt & peppar

Parmesansås

2 dl grovriven parmesan

2 dl grädde 40 %-ig

salt & peppar efter smak

Parmesansmör

100 g rumstempererat smör

1 dl riven parmesanost

flingsalt

Gör så här

Rosmarinpotatis: Blanda ströbröd, grovriven parmesanost, rosmarin, lökpulver och vitlökspulver, salt och peppar i en liten skål.

Skala eventuellt potatisen, (jag brukar behålla skalet på). Klyfta potatisen och fördela potatisen på en bakplåtspappersklädd långpanna. Häll över olivolja och blanda runt ordentligt. Strö över ströbrödsblandningen och blanda så all potatis blir täckt runt om.

Ugnsbaka potatisen, i mitten av ugnen, i cirka 30 minuter. Vänd försiktigt runt potatisen ett par gånger, under tiden, så de blir jämnt gyllene. Tag ut och strö över salt. Servera!

Parmesansås: Blanda riven parmesanost och grädde i en kastrull. Låt koka upp, sänk värmen och låt sjuda en liten stund. Smaka av med salt och peppar.

Parmesansmör: Blanda ingredienserna och packa in i plastfilm. Låt stelna i kyl eller frys någon timma. Skär upp i skivor och servera till en köttbit.

 

 

 

 

 

3 tankar kring ”Krispig rosmarinpotatis, parmesansås och parmesansmör

  1. matsafari

    Mmm vilka härliga potatisar. OCh det där vinet. Det är på min topp 5 lista! Gott att dricka som det är också, utan mat:)

    Svara
  2. Pingback: Smörstekt torsk med knaprig bacon och parmesansås | Matochbakverkstan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *