Semmelwrap / Wrapsemla

MIN FÖDELSEDAGSFIKA 🙂

SÄ har jag idag bakat den berömda wrapsemlan /semmelwrappen!

Receptet nedan Àr min egen tolkning av hur man gör en semmelwrap. Smakar precis som en semla ska göra tycker jag. Bröden var lÀttvikta, (inte en enda sprack).

Jag anvÀnde en helt vanlig vetedeg, (som man brukar ha till traditionella semlor). Varje utkavlad rundel har dessutom samma mÀngd deg, som om det hade varit en rund bulle. Det Àr viktigt att man verkligen kavlar ut degen jÀttetunt, samt naggar den med en gaffel. Risken Àr annars att den fluffar upp sig, som ett pitabröd i ugnen.

NĂ„gon gĂ„ng nĂ€r jag besöker Stockholm, sĂ„ vill jag förstĂ„s prova originalet HÄR!

Semmelwrap / Wrapsemla

Semmelwrap / Wrapsemla

Antal: 10 st

Ugn: 240 grader i cirka 3 minuter

Deg

25 g jÀst

50 g Àkta smör

1 tsk malen kardemumma

1 dl mjölk

1,5 dl grÀdde

0,75 dl strösocker

1 krm salt

6 dl vetemjöl, (360 g)

Mandelmassa

1,5 dl sötmandel

1,5 dl strösocker

1 krm malen kardemumma

1 dl mjölk

Topping

VispgrÀdde

Florsocker

Gör sÄ hÀr

Smula ner jÀsten i en degbunke SmÀlt smöret i en kastrull och rör ner kardemumma, mjölk och grÀdde. VÀrm upp degvÀtskan till 37 grader, (fingervarmt) och hÀll degvÀtskan över jÀsten. Vispa tills jÀsten har löst sig. TillsÀtt strösocker, salt och mjöl, lite i taget. Arbeta degen smidig, cirka 10 min för hand eller 5 min i maskin. TÀck över degen och lÄt den jÀsa till dubbel storlek cirka 40 minuter.

StjÀlp upp degen pÄ ett bakbord. Dela degen i 10 st lika stora bitar. Forma varje del till en rund bulle och lÄt jÀsa, under bakduk, i 30 minuter.

SÀtt ugnen pÄ 240 grader.

Kavla ut varje bulle till en supertunn rundel och lÀgg över pÄ bakplÄtspappersklÀdd plÄt, (det fÄr plats tvÄ stycken rundlar pÄ varje plÄt). NAGGA bröden med en gaffel, (sÄ de inte fluffar till sig som ett pitabröd). GrÀdda i mitten av ugnen i cirka 3 minuter, (beroende pÄ ugn). De ska vara bleka nÀr de tas ut ur ugnen. GÄr de för lÀnge i ugnen, sÄ gÄr de senare inte att vika ihop utan att spricka. LÀgg bröden att svalna helt under bakduk, (bÀsta sÀttet att hÄlla dem mjuka och fina).

Mixa hel mandel med skal i en matberedare. Rör ner strösocker och kardemumma och spÀd med mjölk. StÀll gÀrna kallt en liten stund.

Vispa grÀdden.

Fördela ut mandelmassa pÄ mittendelen och spritsa grÀdde. Vik ihop som en wrap, pudra över florsocker och slÄ in varje wrap i smörgÄspapper.

IMG_9667

IMG_9669

Bleka fÀrdiggrÀdde wrapbröd.

Wrapsemla / Semmelwrap

Wrapsemla / Semmelwrap

Wrapsemla / Semmelwrap

Wrapsemla / Semmelwrap

Wrapsemla / Semmelwrap

Wrapsemla / Semmelwrap

Print Friendly, PDF & Email

3 tankar kring ”Semmelwrap / Wrapsemla”

  1. Pingback: Köpt med hem pÄ vÀgen... - Matochbakverkstan

  2. Pingback: Trendigt vĂ€rre var det hĂ€r | Traveler's edition ‱ dryden.se

LĂ€mna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fÀlt Àr mÀrkta *