Här hemma firar vi återigen en födelsedag. Den här gången en 15-årig sådan. Konditoriet har fått bistå med en ljuvlig rosa tårta bestående av hallon, grädde, marsipan, hallonsylt, chokladpenslad marängbotten och sockerkaksbotten.
Utöver den köpta tårtan har jag knåpat ihop en annan skapelse, nämligen en kexchokladpaj. Den sitter heller ”inte helt fel”, om man säger så.
Till kvällen vankas det lite smått och gott på grillen. Vädret visar sig från sin bästa sida, förutom att det blåser. Men jag é glad ändå!
Varsågoda, här kommer receptet på kexchokladpajen!
Kexchokladpaj
6 st kexchoklad, (à 55 g/st)
180 g smält smör
150 g mörk choklad, (ex-vis Marabous mörka)
4 msk grädde, 40 %-ig ovispad
1 tsk vaniljsocker
2 äggulor
Gör så här
Dela kexchokladen i bitar och finfördela/mixa dem i en matberedare.
Smält smöret och blanda ihop det med kexsmulorna, (blir en ganska lös smet).
Häll smeten i en pajform, (ej springform) och grädda i mitten av ugnen 175 grader i cirka 6 minuter. Tag ut pajformen, (pajbotten är nu gräddad på kanterna men fortfarande lite lös i mitten) och ställ den åt sidan så den svalnar/stelnar.
Under tiden: Smält den mörka chokladen i ett vattenbad och tillsätt den ovispade grädden, vaniljsocker och till sist de båda äggulorna. Rör om till en slät smet. Bred ut chokladsmeten över den avsvalnade pajbottnen. Ställ in i kylskåpet i 3-4 timmar, för att stelna, innan servering.
Vid servering: Sikta florsocker över och servera med lättvispad grädde eller glass.