Dauphinosie finns ofta att beställa på franska restauranger. En krämig potatisrätt med grädde och vitlök. Servera till en köttbit eller kyckling. HÄR hittar du ytterligare ett recept på fransk potatisgratäng.
Portioner: 6
Ugn: 180 grader
Ingredienser
1,5 dl standardmjölk
3 dl vispgrädde
1 klyfta vitlök (pressad)
salt/peppar
1 kg potatis (skalad och tunt skivad)
Gör så här
Värm ugnen till 180 grader. Värm mjölk, grädde och vitlök i en kastrull, salta/peppra och häll i potatisen. Låt sjuda i 5 minuter. Låt svalna något. Lägg potatisen i en stor bakplåtspappersklädd avlång form, tryck ner vartefter. Grädda i 1,5 timma tills potatisen är gyllenbrun och mjuk. Ta ut och låt stå i 20 minuter.
Vid servering: Använd antingen en rund utstansningsform eller skär gratängen i fina fyrkanter och lägg upp på tallrikar.
Pingback: Fransk potatisgratäng - matochbakverkstan
Ser väldigt god ut!