Fransk potatisgratäng

Fransk potatisgratäng. Går med fördel att förbereda dagen innan. En storfavorit här hemma. Fransk potatisgratäng går bra att ”höfta”, se bara till att den är tillräckligt krämig, (späd den under tiden) innan den hälls över i ugnsformen, så kan inget gå fel.

 HÄR hittar du ytterligare recept på en fransk gratäng.

Ingredienser

1 1/2 kg potatis

3 dl vispgrädde

6 dl mjölk

2 msk finhackad vitlök

1 gul lök (finhackad), eventuellt

1 msk salt

paprikapulver

1/2 tsk grovmalen svartpeppar

2 1/2 dl riven ost

Dagen före festen: Skala potatisen. Skär den tunt på matberedarens fina skiva.

Värm grädde, mjölk, vitlök, salt, paprikapulver och peppar i en rymlig kastrull/gryta. Lägg i potatisen. Koka på svag värme tills potatisen blivit mjuk, 25-35 minuter. Rör då och då.

Häll potatisblandningen i en ugnssäker form. Låt svalna. Täck med plastfolie. Ställ in i kylen.

Festdagen: Sätt ugnen på 175°C.

Strö över osten (och klicka ev lite smörklickar över) och gratinera i 35-40 minuter i ugnen.

Ibland gör jag smärre förändring, på ett ungefär, enl följande: 2 kg potatis – 4 dl grädde – 5 dl mjölk – 3 msk vitlök – 1 gul lök – 1,5 msk salt – 0,75 tsk peppar – 3 dl ost (+ paprikapulver).
Print Friendly, PDF & Email

4 tankar kring ”Fransk potatisgratäng

  1. Pingback: Potatisgratäng Dauphinoise - matochbakverkstan

  2. Pingback: Rådjurssadel med fransk potatisgratäng och enkel viltsås - matochbakverkstan

  3. Pingback: Rådjurssadel med fransk potatisgratäng och enkel viltsås | Matochbakverkstan

  4. Pingback: Ur arkivet, banoffee pie plus en massa annat! | Matochbakverkstan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *