Saffransbullar med mandelmassa

Dessa STORA saffransbullar med mandelmassa är tradition här hemma till advent och i år är jag ute i god tid! Perfekt att ta fram ur frysen lagom till lucia. Om de finns kvar då… Annars gör jag flera. Superenkla och supergoda, förstås. Fast provsmakningen sker nu…
Det här behöver du
5 dl mjölk
4 påsar (2 g) saffran
50 g jäst
1/2 tsk salt
2 dl strösocker
250 g kesella 10 %
100 g mjukt smör

1 ägg
16-17 dl vetemjöl special

Fyllning
200 g mandelmassa
200 g mjukt rumstempererat smör
1 dl råsocker
1 msk malen kanel

Pensling
1 ägg
1 msk mjölk
råsocker, mandelspån el pärlsocker

Värm mjölk och saffran till max 37 grader. Lös upp jästen i degvätskan.
Tillsätt salt, strösocker, ägg och kesella.
Tillsätt mjukt rumstempererat smör och vetemjöl lite i taget. Knåda degen väl.
Låt jäsa till dubbel storlek i bunken under duk, i cirka 45 minuter.
Riv mandelmassan. Vispa mandelmassa, smör, råsocker och rom till en slät massa.
Knåda degen lätt på mjölat bakbord och dela den i två lika stora delar.
Kavla ut varje degbit till en rektangel, 45 x 30 cm, cirka 1 cm tjock, mät gärna, man kavlar lätt för STORT annars.
Bred fyllningen över degen och rulla ihop till en tajt rulle från långsida till långsida.
Skiva varje rulle i 9 bitar, cirka 5 cm breda.
Sätt bitarna i STORA pappersformar på en bakplåt, el lägg formarna i en stor muffinsplåt.
Sätt ugnen på 200 grader.
Jäs under bakduk i cirka 30 minuter.
Vispa upp ägg och mjölk till penslingen. Pensla bullarna, strö över råsocker, mandelspån eller pärlsocker.
Grädda i 13-15 minuter.
Bakdax!

Första jäsningen.

Kavla ut en cm-tjock ”platta”, 45×20, d v s ganska liten.

Bakformar från Kalasform, kanelbulleformar 20 st/förpackning.

Jag hade ”stor” saffran, som jag mortlade ihop med strösocker först.

En tanke kring ”Saffransbullar med mandelmassa

  1. Ann-Sofi

    Det är ju det bästa med julen! Alla kryddorna man använder! Trevligt recept och vilka fina bullar:)

    Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *