Mycket goda kardemummaknutar, I promise! Ett mycket enkelt recept, en jäsning (kalljäsning) och därför klara hyfsat snabbt. Lättbakad deg och absolut inget att klaga på, om jag säger så. (Största utmaningen var förstås att få till själva knutarna, hi!) Det här receptet kommer jag att *spara-spara*! Att det blev så bra är ju förstås att receptet redan är väl beprövat och kommer från boken ’Sötebröd från Brunekbergs bageri’.
Jag penslade bullarna, efter gräddningen. På så sätt får bullarna fin glans. Strö sedan över rå/rörsocker.
Vetedeg, grundrecept
75 g jäst
500 g kall mjölk
1200 g vetemjöl
200 g strösocker
200 g smör, rumstempererat
20 g kardemummakärnor, stötta
5 g salt
Smör- och kardemummafyllning
250 g smör, rumstempererat
75 g strösocker
75 g vaniljsocker
20 g kardemummakärnor, stötta
1 ägg + en skvätt vatten till pensling
Garnering
kardemummakärnor och råsocker
Glutentest
För att se om degen är tillräckligt bearbetad tar du upp en bit deg ur bunken och drar den försiktigt mellan händerna. När du kan dra ut den så att det bildas en tunn hinna i mitten som släpper igenom ljus är degen färdig.
Gör så här
Vetedeg: Lös upp jästen i mjölken och tillsätt övriga ingredienser.
Bearbeta degen i maskin i 12-15 minuter, eller för hand i 15-20 minuter, tills den känna smidig och elastisk. (Jag körde först i maskinen, sedan tog jag ut degen på bakbordet och knådade den färdig för hand).
Gör ett glutentest för att försäkra dig om att degen är tillräckligt bearbetad.
Låt degen vila i 10 minuter innan du börjar forma den.
Smör- och kardemummafyllning: Vispa alla ingredienser till fyllningen till en fluffig kräm.
Utbakning
Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i två delar.
Kavla ut en del i taget till en 3–4 mm tjock rektangel.
Bred på fyllningen – snåla inte!
Vik degen på mitten från långsidan och skär den i 1 cm tjocka remsor.
Lägg en remsa i taget på bakbordet.
Lägg handflatorna på ändarna och dra dem åt motsatt håll så att remsan tvinnas. Ta upp den tvinnade remsan och knyt ihop den.
Lägg knutarna med 3–4 cm mellanrum med ändarna nedåt på plåt med bakplåtspapper eller i bullformar.
Låt jäsa i rumstemperatur i ca 1 timme.
Pensla bullarna med uppvispat ägg och garnera med stött kardemumma och råsocker. (Alternativt pensla och garnera efter gräddningen.)
Grädda bullarna i mitten av ugnen på 225 graders ugnsvärme i 10–12 minuter. (9-10 min räckte i min ugn).
Så fina knutar du gjort! Gott med bullar!
Vad saftiga och goda de verkar! Hel nymortlad kardemumma är bäst i bullar!