Jag och mina arbetskamrater träffades hemma hos mig för en tid sedan för att fira en jubilar på mitt arbete. Som en perfekt avslutning, på buffén, hade Iulia gjort en fantastiskt smarrig chokladkaka, som jag fått lov att dela med mig av. Iulia hade gjort receptet nedan x 3 och då räckte kakan gott och väl till 20-22 personer.
Då jag inte hann fota skapelsen under kvällen, har Iulia mailat mig en bild.
Det här behöver du
200 g mörk choklad
150 g strösocker
150 g rumstempererat smör
6 st äggula
6 st äggvita
Åtgång: För en rund springform (24 cm i diameter), följ receptet enl ovan. Iulias ugnsform i glas mätte 35 x 25 cm och hade en hög kant, tag receptet x 3.
Gör så här
Smält chokladen i ett vattenbad och ställ åt sidan.
Vispa äggvitorna till ett hårt skum och ställ åt sidan.
Vispa socker, smör och äggulorna i en annan bunke. Blanda i den smälta chokladen och rör försiktigt ned den vispade äggvitan.
Smöra en ugnsform och häll i hälften av smeten och grädda, i mitten av ugnen, på 180-200 grader i cirka 30-40 minuter. Känn med en sticka, den ska vara torr när kakan är färdig. Under tiden, förvara den andra hälften av smeten i kylskåp.
Tag ut kakan ur ugnen och låt den kallna. Bred över resterande smet och ställ kakan i kylskåp fram till servering.
Oj vilken läckerbit. Choklad gör mig nästan knäsvag;)