Goda biffar som jag bjöd mina föräldrar på i veckan.
Gör såsen som ni brukar eller enligt nedan. Jag brukar ofta tillsätta kalvfond i mina såser, men inte den här gången.
Antal: 9 stora biffar
cirka 800 g bland- eller nötfärs
1 ägg
knappt 1 dl grädde
svartpeppar, grovmalen
0,5 tsk timjan
150 g ost, exempelvis gorgonzola
steksmör
Sås
köttbuljong, (1,5 dl vatten och 0,5-1 st buljongtärning)
3 dl grädde
soja, colorit
salt/peppar
Gör så här
Gör färsen och forma till stora runda biffar. Gör ett hål i biffarna och lägg i en stor bit ost, nyp ihop. Hetta upp smör i en stekpanna. Stek inte alla biffarna på en gång, utan i två omgångar. Stek dem halvfärdiga, på medelvärme i ett par minuter på varje sida. Kan hända att osten börjar sippra ut litegrann men det blir gott till såsen. Lägg de halvfärdiga biffarna åt sidan och gör en sås utav stekskyn. Vispa ur pannan med köttbuljong, grädde, soja och salt/peppar. Lägg tillbaka alla biffarna i pannan och låt dem puttra/gå helt färdiga, på svag värme i några minuter.
Jag serverade biffarna med delikatesspotatis, (ni vet en sån färdig potatispåse, sköljda och färdiga att använda). Jag ugnsstekte dem med skalet på i olivolja, Trocomare örtsalt och lite peppar.