F R E D A G S F E E L I N G var det här! Lite gott i glaset och en nygjord glace au four till dessert.
En hembakad sockerkaka till övers? Eller kanske en köpt sockerkaka? Spelar inte, för mig, så stor roll. En god klassisk dessert med sockerkaka i botten, följt av bär, glass och ett marängtäcke. Man gräddar den i några få minuter med ugnsluckan på glänt tills marängen fått fin färg, utan att glassen smälter.
Till fyllningen har jag tinat bär från frysen. Dekorerad med lite färska jordgubbar. Mums!
Ugn: 250 grader grill eller övervärme.
Det här behöver du
SOCKERKAKA
Hemgjord eller köpt
MARÄNG
3 st äggvita
2,25 dl strösocker
4 droppar färskpressad citronsaft
FYLLNING
1 förpackning jordgubbar, cirka 250 g
1 förpackning hallon, cirka 250 g
0,5 dl råsocker/rörsocker
2 lime
1,5 liter vaniljglass
Gör så här
Maräng Separera äggvitorna från gulorna, (se upp så det inte kommer någon gula i vitorna). Blanda äggvita, 1/3 av strösockret och citronsaft i en torr och ren bunke. Vispa tills det blir ett mjukt skum och tillsätt resterande strösocker lite i taget. Vispa till en styv maräng.
Fyllning Skiva sockerkakan i cirka 3 cm tjocka skivor. Fördela ut skivorna i botten av en ugnsform med hög kant. Dela jordgubbarna och blanda dem med hallon, råsocker, rivet skal från 2 limefrukter och saften av 1 lime. Fördela bären över den skivade sockerkakan. Skiva eller skeda över den djupfrysta glassen i ett lager över bären. Bred ut marängen så att den täcker glassen och grädda med ugnsluckan öppen tills marängen börjat få färg, (cirka 4 minuter). Håll koll!
Såå himla gott är det!!