I kväll blev det grekiskt här hemma till kvällsmat, signerat Kryddburken.
Biffar smaksatta med vitlök, citron och oregano. Smeten innehåller 2 ägg som både binder ihop samt gör att biffarna reser sig. Potatismjölet gör att de blir fasta och inte smular. Stek dem antingen i panna eller på ugnsplåt.
Servera med råstekt potatis, tzatziki och en grekisk sallad innehållande sallad, tomater, oliver, fetaost, gurka och rödlök.
Den råstekta potatisen är sååååååå himla gooooooooood 🙂
Grekiska biffar
1 kilo blandfärs
1 msk potatismjöl
1 dl vatten
2 ägg
1 msk grönsaksfond
2 vitlöksklyftor
(eventuellt) rivet skal från en citron
2 tsk torkad oregano
1 tsk nymalen svartpeppar
1 tsk salt
malen söt paprika, (ska ej vara i smeten)
Råstekt potatis
potatis, (med el utan skal)
rapsolja
torkade örter
flingsalt
råsocker/rörsocker
Tzatziki (som jag alltid gör den)
5 dl yoghurt, (ex-vis turkisk (!) 🙂
en skvätt olivolja
1-2 pressade vitlöksklyftor, (beroende på styrka)
en nypa salt
en nypa vitpeppar
0,5 – 1 st grovriven, avrunnen gurka
Gör så här
Grekiska biffar: Blanda samtliga ingredienser till biffarna, (utom malen paprika). Forma till biffar. Lägg på en (varm) ugnsplåt med smält smör på. Pudra över malen paprikakrydda. Stek i ugn cirka 20 min på 200 grader.
Råstekt potatis: Skala potatisen och skär i ca ½ cm tjocka skivor. Hetta upp en rymlig stek- eller traktörpanna med lock. Tillsätt rapsolja, (så mycket att det täcker botten, men inte mer då det skvätter en del i början) och lägg ner potatisen, den ska få en lite lätt friterad yta. Strö över torkade örter, flingsalt och en gnutta råsocker. Tillaga på hög värme, utan lock, tills potatisen får fin färg och sänk sedan till låg värme och lägg på locket. Låt steka ca 20-25 min med lock, vänd runt någon gång ibland.
Tzatziki: Riv gurkan och salta den och krama ur den i ett durkslag. Rör ihop gurkan med övriga ingredienser.