Nästa helg är det advent! Hur mysigt…! 🙂 Förra julen försvann lika fort som den kom så i år är min tanke att vara mer förberedd och ute i god tid…(!) Visst har jag avvecklat en massa julpynt med åren, men med hemmaboende stora barn är det fortfarande min plikt att skapa advent/julstämning här hemma. Mys!
Som sagt, advent nästa helg! Ska redan i eftermiddag dyka ner i förrådet och ”inventera” adventssaker och placera ut kartonger i huset. När fredag kommer i nästa vecka så ska det lysa i mina fönster! Tjuvstart =ute i god tid 🙂
Som många andra tycker jag att en semla är en semla och en lussekatt är en lussekatt. Men jag provar gärna olika kombinationer för jag kan inte låta bli! Därav dessa lussekattssemlor, eller vad de nu heter…!? Ett tiotal får bli lussekattssemlor, (så långt fyllningen räcker) och resten av lussekatterna fryser jag ner till kommande adventsfika.
Dessa är bakade utan Kesella, (hur gjorde man förr i tiden när Kesella inte fanns… 😉 )? Jag hade ingen Kesella hemma och dessa är minst lika saftiga, se bara till att degen är lösare än vanlig bulldeg. Saffran torkar nämligen ut degen. HÄR finns recept på lussekatter med Kesella, ett favoritrecept.
Ugn: 200 grader, VARMLUFT
Antal: 24 st
Det här behöver du
200 g smör
2 kuvert saffran
5 dl mjölk, 3 %-ig eller fetare
0,5 dl vispgrädde
50 g jäst
2 ägg
1,5 dl strösocker
1 krm salt
17 dl vetemjöl, (special)
Garnering
1 ägg
1 msk grädde
russin
*
Mandelmassafyllning, (räcker till cirka 10 st lussekattssemlor)
1,5 dl mandel
1,5 dl socker
0,5-0,75 dl mjölk
Mal den oskalade mandeln i matberedare, blanda i sockret och späd med mjölk.
Topping till lussekattssemla, (räcker till cirka 10 st lussekattssemlor)
3 dl vispgrädde
florsocker
*
Lussekatter, gör så här:
Smält smöret i en kastrull tillsammans med saffran. Tillsätt mjölk och grädde och värm upp till 37 grader, (fingervarmt).
Smula jästen i en degbunke och rör ut den med den varma vätskan. Tillsätt ägg, salt och strösocker.
Arbeta in vetemjölet i degen lite i taget tills degen börjar släppa från kanterna, (knåda cirka 10-15 minuter i maskin). Degen ska vara lite lösare än vanlig bulldeg.
Låt degen jäsa i bunken under bakduk eller plastfilm i cirka 50-60 minuter.
Knåda degen försiktigt ett par tag på ett mjölat bakbord och dela degen på 4 bitar och dela varje fjärdedel i 6 bitar.
Sätt ugnen på 200 grader, varmluft.
Forma till lussekatter och lägg dem på bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk/plastfilm i cirka 45-60 minuter.
Blanda ägg och grädde i en skål och pensla lussekatterna. Garnera med russin.
Grädda lussekatterna i 8-10 minuter.
*
Lussekattssemla, gör så här:
Låt lussekatterna svalna helt. Skär itu en lussebulle och bred ut mandelmassa och vispad grädde. Lägg över locket och pudra med florsocker.
Nomnom!