Serverade häromdagen denna goda ugnsrostade vitlöksås till en fin bit ryggbiff. Allt helt i min smak. Enkelt och gott. Kombinationen med rostade rotfrukter, (som jag har till det mesta när helgen kommer) och smörstekta champinjoner kommer från 56kilo.
När jag tillagar rotfrukter i ugnen så använder jag smält äkta smör istället för olivolja el rapsolja. Om jag vill ha olja så brukar jag tillsätta olja de sista 10 minutrarna. Rapsolja: Bör inte värmas upp för mycket då den innehåller enkelomättade fetter. Dessa härsknar snabbt vid för lång och för hög uppvärmning.
Antal: 4 portioner
Ryggbiff
4 st bitar ryggbiff eller oxfilé, (c:a 2 cm tjocka vardera)
Salt, peppar
Smör att steka i
Vitlöksrostad sås
2 st vitlök solo, (alternativt 6-8 st vitlöksklyftor)
1 st finhackad gul lök
1 msk olivolja
3 dl grädde
2 dl creme fraiche
2-3 msk oxfond
0,5 dl rött vin
salt, svartpeppar
Rostade rotfrukter
2-3 st morötter
3 st sötpotatis
1-2 st palsternacka
Flingsalt, peppar, timjan
Smält äkta smör
Smörstekta champinjoner
Champinjoner färska, ett par nävar
Babyspenat, ett par nävar
Salt, peppar
Smör att steka i
Gör så här
Rostad vitlökssås
Fräs hackad gul lök och skivad vitlök i olivolja tills löken fått lite färg. Rör ner övriga ingredienser och låt småputtra tills såsen tjocknat ordenligt, cirka 10 minuter. Mixa såsen slät med en stavmixer.
Ryggbiff
Rumstemperera köttet i någon halvtimma innan tillagning. Skär köttet i cirka 2 cm tjocka skivor. Salta och peppra. Stek eller grilla cirka 4-5 min på varje sida på medelvärme. Jag kör medium/well cirka, 58 grader. Slå in köttbitarna i folie och låt vila i någon/några minuter innan servering.
Rostade rotfrukter
Skala och skiva/dela rotfrukterna och lägg över i en ugnsform. Smält smör och ringla över. Krydda. Ställ in i ugnen på cirka 200 grader tills de känns lagom mjuka, cirka 20 minuter.
Smörsteka champinjoner
Skiva champinjoner och smörstek dem. Salta och peppra. Vänd ner babyspenaten.