Dessa limpor blir saftiga och goda med hjälp av de nyttiga morötterna. Njut en skiva med smör och ost….
Ugn: 200 grader i cirka 40-45 minuter, (eller tills innetemperatur 97-98 grader)
Antal limpor: 2 st
Det här behöver du
50 g jäst
6 dl mjölk, 37 grader
2,5 tsk salt
2 msk rapsolja
1 msk strösocker
1 stor morot, finriven
2 dl havregryn
13-14 dl vetemjöl Special
Topping
En näve havregryn
Gör så här
Smula ner jästen i en bunke och tillsätt den fingervarma mjölken och rör om. Tillsätt salt, olja, socker, finriven morot och havregryn. Blanda ihop.
Tillsätt mjöl, lite i taget. Arbeta degen i en hushållsassitent i cirka 5 min, eller cirka 10 minuter för hand.
Låt degen jäsa under bakduk i 40 min.
Dela degen i två delar. Forma dem till limpor och lägg dem i varsin smord limpform, cirka 1,5 liter. Skär några snitt i ytan med en mjölad vass kniv. Pensla bröden med vatten och strö över havregryn.
Låt bröden jäsa under bakduk i cirka 30 min. Sätt ugnen, (till en början) på 250 grader.
Sätt in limporna längst ner i ugnen och sänk direkt värmen till 200 grader. Grädda bröden i 40–45 min. Känn med en provsticka att de är klara. Eller ta tempen på brödet, jag tar ut ljust bröd vid cirka 97-98 graders innetemperatur.
Låt limporna kallna i formen innan du stjälper upp dem.
Doft av nybakat bröd i hela huset byttes därefter ut mot lite friskare luft. Var ute i en timma i soligt och icke blåsigt höstväder. Helt okey, faktiskt.