Lax med soltorkad tomat- och fetaosttäcke

Uppdaterat inlägg, 2016-12-13

Fått en klok kommentar av en läsare.

Laxen du köper är inte alltid lax. I många fall är det betydligt billigare fisksorter i paketet. GP, (Göteborgsposten) skriver i en artikel från 070926 att produkterna är välbekant rosa och namnen låter förtroendeingivande. Många av förpackningarna innehåller chumlax som är en helt annan fiskart än lax… Oftast ska det rätta namnet finnas någonstans på förpackningen. Beteckningen för lax är Salmo salar och ingenting annat.

Detta är inte lax: Puckellax, Stillahavslax/pinklax (Oncorhynchus gorbuscha). Chum, hundlax, chumlax (Oncorhynchus keta. Strömsill, guldlax (Argentina silus). Regnbåge, regnbågslax, (Oncorhynchus mykiss). Öring, (Salmo trutta).

lax

Här serverar jag laxen tillsammans med pressad potatis, kumsallad och avokado. SÅ HIMLA GOTT tillsammans!

Ugn: 200 grader i cirka 15-20 min

Det här behöver du

4 st lax i bit

1 st fetaost i bit

2 dl creme fraiche, (den feta)

5-6 st soltorkade tomater i olja

1 msk Provencale, (Findus frysta)

salt & svartpeppar efter smak

olja till ugnsformen, (ex-vis rapsolja)

Gör så här

Olja botten på en ugnsform och lägg ner laxbitarna.
Strimla de soltorkade tomaterna och blanda med créme fraiche.
Smula i fetaosten och krydda.
Bred blandningen över laxen och tillaga i ugnen cirka 15-20 min i 200 grader.

lax med fetaost

IMG_3024

kum sallad

IMG_3028

ugnsgratinerad lax

Källa, (fisk-info): Utbildningscenter.se

3 tankar kring ”Lax med soltorkad tomat- och fetaosttäcke

    1. matochbakverkstan Inläggsförfattare

      Tack för kommentaren. Tänkt vad man som konsument lätt blir lurad! Salmo salar är det som gäller! Jättebra länk du skickade med. Mycket tänkvärd/läsvärd.

      Svara
  1. Annika

    Det är i alla fall bättre att köpa det som heter pinklax eftersom där kan du hitta vildfångad ( man vill inte äta odlad lax ), vilket är väldigt svårt att hitta i ”vanlig lax”. Och OM man hittar det är det oftast superdyrt. Så bättre med pinklax både för miljön, dig själv och djurhälsan.

    Receptet låter supergott! 🙂

    Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *