Torsdag och soppdag. Inte för att det är någon direkt regel här hemma, att man ska äta soppa på just torsdagar. Faktum är att vi äter soppa alldeles för sällan. Trots att man varje gång blir påmind om hur himla gott (och mättande) det är. Men i dag råkade det i alla fall bli just på en torsdag:-)
Inget räkrens, här inte. Inte idag! Fick bli burkräkor istället. Men om man råkar ha en massa räkskal hemma, kan man göra den här soppan istället. *LÄNK till andra soppan*
Lyckan, när man upptäcker att man missat köpa hem färsk dill, när grannen råkar ha fryst dill i frysen. Funkar i nödfall. Bättre än ingen dill alls. Såg förresten att jag hade köpt en bubbla persilja istället.
Servera soppan med hemgjord aioli. Recept finns nedan!
Portioner: 4 st
Fisksoppa
1 st torskblock
4 st portionsbitar lax
1 stor gul lök
1 vitlöksklyfta
1 burk räkor i lag
500 g, (1 burk) outspädd tomatsoppa
4 dl vispgrädde
2 msk hummer- eller skaldjursfond
1,5 dl vatten
0,5 kruka färsk dill
salt
vitpeppar
1 krm paprikapulver
Gör så här
Tina ev torskblocket och laxen, (skär fisken i kuber när den fortfarande är halvtinad. Blir snyggast så). Skala och finhacka gul lök. Fräs löken i smör i en kastrull och pressa i vitlök. Späd med grädde och vatten och låt koka upp. Lägg i fiskbitarna och låt soppan sjuda på svag värme tills fisken är färdig, (cirka 10 minuter). Rör i tomatsoppan och finklippt färsk dill. Salta, peppra och pudra över paprikapulvret. Tillsätt de avrunna räkorna mot slutet och låt dem precis bli varma innan servering.
Aioli
1 äggula
1 tsk äppelcidervinäger eller vitvinsvinäger
1 tsk dijonsenap
en nypa salt
en nypa vitpeppar
2 st vitlöksklyftor
2 dl rapsolja, (neutral olja)
0,5 msk kallvatten
Gör så här
Blanda äggula, vinäger, senap och salt i en skål. Vispa med elvisp och tillsätt oljan droppvis och häll sedan i en fin stråle. Vispa tills all olja är i och det har blivit en tjock majonnäs. Tillsätt vattnet och vispa ihop. Pressa i vitlöken. Täck över och förvara i kylskåpet fram tills servering.