Här kommer ett superenkelt recept på köttbullar. Inga krusidull-ingredienser och ingen lök som behöver hackas. Ingen stekpanna …och rulla dem, tar inga tider. Bara in med dem i ugnen. De steks färdigt samtidigt som potatisen kokar, (jag köper alltid potatis som med fördel kokas med skalet på =slipper skala). Under tiden vispar man ihop såsen och kokar upp lite grönsaker i en kastrull. God och snabb vardagsmat.
Jag har använt Kinesisk soja för att färga brunsåsen. Använd Collorit soja om smaken på den kinesiska sojan inte gillas.
Portioner: Cirka 4-5 st
Ugn: 250 grader i cirka 10-15 min beroende på storlek på köttbullar
Köttbullssmet, (en plåt)
800 g blandfärs
0,5 dl ströbröd
1 dl vatten
1 ägg
2 msk kalvfond, (kan uteslutas)
0,5 msk salt
2-3 krm nymalen svartpeppar
Trocomare örtsalt, (eventuellt)
Lingonsås
3 dl vatten
1-2 dl grädde
2 msk kalvfond
1-1,5 msk Maizena, att reda med
1 krm salt
1 tsk kinesisk soja
2 rejäla matskedar lingonsylt
*
Servera med kokt potatis och grönsaker
Gör så här
Köttbullar: Värm ugnen till 250 grader. Blanda ihop alla ingredienser och rulla till köttbullar som läggs på bakplåtspappersklädd plåt. Stek köttbullarna i mitten av ugnen i cirka 10-15 minuter beroende på storlek på köttbullarna. Tag gärna ut en och kolla efter en stund, så de inte går för länge och blir torra.
Lingonsås: Blanda samtliga ingredienser till såsen, (tillsätt Maizena innan såsen värms så riskerar man inga klumpar). Koka upp såsen och låt den sedan sjuda några minuter.