Åh..! Jag blir hungrig igen bara av att skriva ner detta recept… Smörstekt torsk… Torskfiléerna steks i en rejäl klick äkta smör, (nästan så man kan ösa fisken med smör medan man steker). Smöret ska fräsa runtom fisken, så kanterna blir nästintill knapriga.
Jag toppade den färdigstekta fisken med stekta kantareller, purjo och bacon samt serverade gräddig potatispuré till. Mmmmm…. Som sagt, blir hungrig bara av att skriva receptet, som nu kommer här!
Portioner: 4 st
4 st torskfiléer, (cirka 600-800 g)
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
äkta smör, en rejäl klick att steka i
*
2 pkt bacon
0,5 st purjolök
en näve kantareller, (jag hade en liten burk konserverade)
salt & vitpeppar
*
1 kg mjölig potatis, (10-12 st beroende på storlek)
3 msk äkta smör
1,5 dl grädde, 40 %-ig
1,5 dl mjölk
salt & vitpeppar
*
Topping: ev lite persilja att toppa med
Gör så här
Torskfilén: Salta tinade/färska torskfiléer och låt dem vattna ur sig i cirka 10 minuter. Strö över vitpeppar och stek dem i en rejäl klick smör i en stekpanna cirka 3-4 minuter per sida.
Bacon- och svampröra: Stek bacon nästan klar och tillsätt svamp och fint skivad purjolök. Låt steka ytterligare en liten stund och smaka av med salt och peppar. Jag behåller stekflottet kvar. Toppa ev med persilja.
Potatispuré: Skala potatisen och skär den i mindre bitar. Koka den nästan färdig, (om potatisen går sönder för mycket blir purén sämre). Häll av vattnet och ånga av potatisen något. Pressa potatisen med potatispress. Hetta upp mjölk och grädde i en kastrull. Tillsätt smör i den pressade potatisen. Rör ner den heta vätskan, lite i taget tills lagom purékonsistens. Smaka av med salt och vitpeppar.