Den här fiskgratängen är himla god och det brukar inte bli någonting över, om man säger så. Ett kanonrecept, helt enkelt. Har använt torskfilé. Monteras ihop med potatismos och en finfin dillsås.
Till en stor ugnsform, cirka 4 portioner
Det här behöver du
500-600 g färsk/upptinad torskfilé
1 kg potatis, mjölig
50 g smör, (25 g till moset + 25 g till såsen)
2, 5 dl mjölk (1,5 dl till moset + 1 dl till såsen)
2 äggulor
3 msk vetemjöl
2,5 dl grädde, 40 %-ig
0,5 tärning med fiskbuljong
hackad dill
salt
vitpeppar
Till servering: Gröna ärtor
Gör så här
Sätt ugnen på 175 grader. Täck botten/fördela ut fiskfiléerna i en ugnsform. Salta lite grann och ställ in fisken i ugnen i 10 minuter. Tag ut formen och häll eventuellt av lite vätska som bildats. Ställ åt sidan. Höj ugnstemperaturen till 200 grader.
Skala potatisen och koka den. Häll av vattnet och mosa potatisen. Tillsätt hälften av smöret, (25 g), 1,5 dl mjölk, äggulor, salt och vitpeppar. Vispa till ett mos. Låt moset svalna något och lägg sedan över moset i en spritspåse.
Smält resterande av smöret, (25 g) i en kastrull. Vispa i mjölet och följ sedan efter med grädde och 1 dl mjölk. Låt såsen småputtra lite grann och smula ner buljongen. Lägg i dillen. Smaka av med salt och vitpeppar.
Spritsa potatismoset runt fisken och häll såsen i mitten. Ställ in i ugnen på 200 grader i cirka 25-30 minuter tills den fått fin färg.